Soproni Kirándulás
Soproni Kirándulás » Sopron » Scarbantia emlékei

Scarbantia emlékei

Pannonia a Római Birodalom északkeleti tartománya volt. Az egykori birodalom határán fekvő Scarbantia – ma Sopron – városszerkezetében a mai napig őrzi a római kori település alapjait. Scarbantia romjai Sopron belvárosa alatt 4,5 méterrel találhatóak.

A középkori hármas falrendszer középső vonala még a római korban épült. A városfal útjában álló épületeket lebontották. Az erődítmény falai 3 m vastagok és 8 m magasak, amelyekbe 23 méterenként bástyákat építettek. Ezek az ún. vasaló alakú bástyák az első emelet magasságáig tömörek voltak, itt alakítottak ki egy-egy beltéri helyiséget, ahova falépcső vezetett fel. Egy bástyában 8 főnyi legénységet szállásoltak el. A kéttornyú kapuk őrségét 20-25 főnyi katonaság látta el, így a római időkben 250-300 főnyi katonai alakulat védte a várost.

Biztonsági okokból kocsival csupán a két főkapun lehetett ki és be közlekedni: délen Savariából, északon Carnuntumból. Kelet és nyugat felé gyalogos közlekedésre alkalmas keskenyebb kapukat nyitottak.

Scarbantia geográfiai elhelyezkedése miatt a Borostyánkő-út egyik fontos állomása volt. A római város tengelyét a Borostyánkő-út adta, amely kocsiközlekedésre volt alkalmas. Az ókorban az egyik legjelentősebb kereskedelmi út a Borostyánkő-út volt, mely keresztülszelte Európát az Északi-tengertől a Földközi-tengerig. Az utat legfőképpen a borostyánkő, az egyik római luxuscikk szállítására használták. Az utak kereskedelmi, katonai vagy hírközlési célokat szolgáltak. Az utak megépítésénél figyelembe vették a domborzati viszonyokat: kerülték az emelkedőket és a lejtőket, valamint bogárhátúra építették, hogy a csapadékvíz lefolyjon róluk. Az utak töltésen futottak, amelyek jól ledöngölt kavicsból és nagyobb kövekből készültek.

A város központjában állt a forum, más néven fő tér, amely itáliai mintára épült. Itt zajlott Scarbantia társadalmi élete, a közügyek megbeszélése és a kereskedelem. Itt állt a curia, a basilica és a capitolium. A curia a tanácsháza, a basilica a kereskedés és a bírósági tárgyalások színtere volt. A capitolium volt az államvallás fő temploma, amelyben a három római főisten Juppiter, Juno és Minerva szentélye állt.  A forumhoz vezető utat kő- és fa- oszlopsorok szegélyezték. A forum felé vezető utcákban szentélyek, üzletek, pénzváltó bódék és kocsmák épültek.

Scarbantia forumának helye a mai belvárosban
Scarbantia forumának helye a mai belvárosban

Scarbantiában két közfürdő volt: az egyik a forum közelében – a mai Fabricius-ház alagsorában – a másik pedig a városközpont déli végében épült meg. A Szent Orsolya iskola pincéjében lévő fürdőhelyiségek valószínűleg az I. század végén épültek. A fürdő főbejárata az észak-déli irányú fő utcáról nyílott. A 30 méter hosszú középső terem medencéje padlófűtéses volt. Henger alakú üreges téglákkal vezették a hőt a fűtőtérből a felső helyiségekbe.

A város északi határában épült meg a város egyik legjellegzetesebb középülete, az amfiteátrum, amelyet a II. század elején kezdtek el építeni. A forum és az amfiteátrum méretei a lakosság számához igazodtak, 14.000 ember befogadására voltak képesek.

 

 

 

Scarbantia emlékei

A városfal maradványait a Várfalsétány bejárásával ismerhetjük meg.

 

Scarbantia Fóruma
Múzeumi Kiállítóhely

Osztálykirándulások, csoportok, családok kedvelt római műemléke.

 

Vezetéseket magyar, angol és német nyelven tartanak.

 

Cím

Sopron, Új utca 1.

 

Belépődíj

500 Ft

csoportoknak kedvezmény

 

Bejelentkezés

telefonon: 06 20 364 22 63

e-mailben:

scarbantia.tarsasag@chello.hu

www.scarbantia.com

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!