Soproni Kirándulás
Soproni Kirándulás » Sopron » Patika-ház

Patika-ház

A Patika-ház épülete a Fő téren
A Patika-ház épülete a Fő téren

A Patika-ház sárga épülete jócskán benyúlik a Fő térbe. Ez kis híján az épület vesztét okozta a XVI. században. A városi tanács le akarta bontatni, hogy így növeljék meg a tér méretét. II. Lajos király azonban megtiltotta a ház lebontását, a Fő tér építészeti egységére hivatkozva. Ez az 1525-ös rendelet az első magyar műemlékvédelmi határozat, amelynek eredetijét ma is őrzik a Városi Levéltárban.

A XVI. századtól ebben a házban működött az Angyal Patika. Neves orvosok és gyógyszerészek éltek itt. Közülük külön említést érdemel Gensel Ádám, aki a XVIII. század elején, a világon elsőként kutatta az időjárási frontok hatását az emberi szervezetre. Nevét emléktábla is őrzi a Patika-ház Kecske-templom felőli oldalán.

Gensel Ádám emléktáblája a Patika-házon
Gensel Ádám emléktáblája a Patika-házon

A XIX. század közepén a ház földszinti árkádsorát beépítették, így nyerte el mai arculatát. Ekkor alakult ki az a helyiség is, ahol 1968-tól a Patika Múzeum kapott helyet. A közel kétszáz éves patikabelső számos orvosláshoz kapcsolódó érdekes iratnak, eszköznek ad otthont.

Az épületet a szomszédos Gambrinus-háztól keskeny köz választja el. A köztük levő rács alatt a Borostyánkő út egy szakasza látható.

 

 

Patika-ház

Sopron, Fő tér 2.

 

Telefonszám

06 99 311 327


További információ

www.sopronimuzeum.hu

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!