Soproni Kirándulás
Soproni Kirándulás » Sopron » Bányászati Múzeum

Bányászati Múzeum

Esterházy-palota
Esterházy-palota

A XV. századból származó épület a városkapitány szállásául szolgált évszázadokon keresztül. 1752-ben Esterházy Pál Antal vásárolta meg. Ezután homlokzatát a szomszédos Esterházy-palota mintájára alakították át késő reneszánsz stílusban.

A Mariazelli MadonnaA díszes, toszkán féloszlopokkal övezett kapu fölött az Esterházy-család nagyméretű címerpajzsa látható. A kapumezőbe harcászati jelvényeket faragtak. A címer fölötti kis fülkében a mariazell-i kegytemplom Madonnájának kőből faragott másolata áll.

Az Esterházy-palota zárt udvaraA XVII. századi palota zárt udvarral rendelkezik, amelyet három oldalról árkádsor övez. Az udvarról kis átjáró vezet az épület mögötti romantikus hangulatú bástyakertbe. Ennek ékessége egy XIX. századból származó nyolcszögletű kis kerti lak, ahol nyáron kamarazenei koncerteket rendeznek.

Az épület ma a Központi Bányászati Múzeumnak ad otthont. A több mint 50 éves intézmény a város egyik legizgalmasabb gyűjteménye. A brennbergi szénbányászat (1753-1951) emlékei mellett bemutatja a magyar nemesfémbányászat történetét is. Emellett érdekes ásványgyűjteménnyel rendelkezik. Működő makettek segítségével ismerkedhetnek meg a látogatók a bányagépek fejlődésével.

A kiállítás "Az év múzeuma" pályázat keretében 2001-ben különdíjat nyert.

Bányászati Múzeum
Bányászati Múzeum

 

 

Bányászati Múzeum

Sopron, Templom u. 2.

(volt Esterházy-palota)

 

Telefonszám

06 99 312 667

06 99 338 902

 

További információ

www.kbm.hu

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!