Soproni Kirándulás
Soproni Kirándulás » Sopron » Új utca palotái

Új utca palotái

Az Új utca - nevével ellentétben - Sopron egyik legrégibb utcája. A XIII. század végén a korábbi mély, hosszú telkeket hosszában megosztották, így tudtak egy "új utcát" nyitni.

Új utca
Új utca

Első említése 1379-ből maradt fenn Judengasse (Zsidó utca) néven. Később felváltva nevezték Új utcának és Zsidó utcának. A XV. század eleje óta az Új utca elnevezést használják. Hosszú, szűk utca, ódon házakkal, melyek középkori részeket rejtenek.

Az utcát már a középkorban sem csak zsidók lakták. Tizenegy zsidó és húsz keresztény család lakott itt. 1526-ban kiűzték a zsidókat Sopronból. Később az utcában az egyszerű iparosok házai mellett előkelő nemesi, sőt főnemesi családok palotái álltak.

Új utca - részlet
Új utca - részlet

A II. Világháború bombázásai nagy pusztításokat végeztek az épületekben, de ennek következtében addig nem látott középkori részletek is előkerültek.

 

Új utca 4.

Új utca 4.A ház falai középkori lakótorony maradványaira épültek. 1277 után a tehetősebb polgárok sok hasonló lakótornyot emeltek. Később a lőfegyverek feltalálása után a város elrendelte a tornyok lebontását. Az épület zárt erkélye a XVII. századból származik. Homlokzatának többi részét a XIX. században átalakították. A földszint bal oldalán íves pincelejáró nyílik. Egykor Schaller János neves soproni festőé volt.

 

Új utca 8.

Új utca 8.A lakóház a középkorban épült. Később többször átalakították. Homlokzata a XVII. században festett díszítést kapott, melynek maradványai ma is láthatóak. A XVIII. században a Kolostor utca 5. sz. házához kapcsolták, átalakították és kapuját befalazták. Helyreállításakor került elő a középkori bejárat és a kőkeretes földszinti ablakok. Az első emelet felett félemeletnyi padlástér látható, amely gabona tárolására szolgált. A padlástér befalazott ablakai kőkeretezésűek, amelyek szabálytalanul helyezkednek el a homlokzaton.


Új utca 13.

Új utca 13.A gótikus eredetű lakóház az 1676-os nagy tűz után kaphatta egyszerű barokk homlokzatát. 1755 és 1792 között Széchényi László, majd özvegye lakott benne. Valószínűleg összekapcsolták a mögötte álló Szent György utcai Széchényi-palotával. Földszintjének bal oldalán köríves kapu nyílik. Alacsony dongaboltozatos kapualja a XV. századi épület maradványa.

 

Új utca 16.

Új utca 16.Az egyemeletes gótikus lakóházat 1480 körül emelték. Eredetileg a Kolostor utca 13. számú ház helyén álló középkori palota hátsó, dísztermes szárnya volt. A XVIII. században készülhettek a gótikus ablakok helyett a barokk nyílások. A ház középkori eredete feledésbe merült, mígnem 1943-ban két csúcsíves kőrácsos ablak maradványait találták meg a homlokzaton. A súlyosan sérült házat az 1950-es években helyreállították. Homlokzatának hangsúlyos motívuma a földszint ablakai fölött előreugró párkány. Az emeleten három díszes kőrácsos ablak nyílik, és az eredeti színes falfestés nyomai is előbukkantak. A földszint jobb oldalán kőkeretes íves kapu vezet az épület belsejébe. A házat a II. Világháborút megelőző években a város vásárolta meg. Lebontása után helyén átjáró utcát kívántak nyitni. Az omladozó vakolata alatt két mérműves ablakot fedeztek fel. A ház belsejében is több középkori épületrészletet tártak fel, ezért a házat nem bontották el.

 

Új utca 28.

Új utca 28.A ház két telek összevonásával jött létre. A magas, egyemeletes épület a XVIII. század során kapta meg egységes barokk formáját. A jobb oldali gótikus eredetű ház sok érdekes részlete került napvilágra az elmúlt években. Kőkeretes, köríves kapuja mellett csúcsíves pincelejárat van. Dongaboltozatos kapualjában kétoldalt gótikus ülőfülkék láthatók.

 

 

Soproni kirándulóprogramok

Fedezze fel Ön is Sopront és környékét!

Ismerje meg Sopron látnivalóit különleges élményjárművekkel!

 

Soproni kirándulás

 

A kirándulások során városnéző kisvonattal, elektromos busszal, elektromos kisautóval
fedezheti fel a vidéket.

 

Kipróbált és jól bevált
programok közül választhat:

 

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!