Amfiteátrum helye

Az egykori Scarbantia közösségi tere
Zöld városrész


Ismertető

Scarbantia egyik legjellegzetesebb középülete az amfiteátrum. A Bécsi városnegyedben, a Bécs felé vezető út mellett épült a Krisztus utáni II. században.

A 366 méter tengerszint feletti magasságban álló körszínház arénáját a lejtőbe vágták, ezért a két lelátószakasz mérete nem volt egyforma.

Az amfiteátrum mintegy 125x85 méteres területet foglalt el. Kívülről kőfalak kerítették. Az ovális arénát 2 méter széles pódiumfal határolta, amelyet eredetileg kőlapokkal vagy kváderkövekkel burkoltak.

Az ovális küzdőtér 63 méter hosszú és 42 méter széles volt. Az aréna sóderréteggel borított szintje 1 méterrel volt mélyebben a jelenlegi talajszintnél.

A nézőtér lejtőjét haránt irányú kőfalak erősítették. Az ülősorok 21 méter szélességet foglaltak el. A közönség a boltozatos feljárókból lépcsőkön át jutott a lelátókra, amelyek számítások szerint 14.000 néző befogadására voltak alkalmasak. A páholysor mellvédjét is kővel burkolták.

A nézőket favázas nyeregtető védte az eső és a nap ellen. Az esti előadásokon agyagmécsesekkel világítottak.

Az alacsonyabb nyugati sánc közepén egy 12.5 méter hosszú kapu nyílott, amelyen az elesett gladiátorokat és a lemészárolt állatokat szállították ki az aréna területéről.

A város felé nyíló déli kapu 10-15 méter hosszú, 2-3 méter széles alagútszerűen kialakított kőépítmény volt.

Az 1992-ben végzett ásatások során 2 méter mélységben megtalálták az amfiteátrum északi kapujának két küszöbkövét.

Az amfiteátrumban színházi előadásokat, állatküzdelmeket, cirkuszi előadásokat, gladiátorjátékokat, politikai- és vallási rendezvényeket, valamint néha büntetőpereket tartottak.

A közkedvelt viadalokat és ünnepségeket a városi lakosság mellett a Scarbantia környéki és a Fertő tó körüli birtokos családok is látogatták. A győztes gladiátorokat körülrajongta a közönség. A játékok idején felállított sátrakban ajándéktárgyakat vásárolhattak a látogatók. Ezeken domborművek örökítették meg az állatviadalok és a gladiátorküzdelmek eseményeit.

Az építmény körvonalai még ma is jól kivehetők a felszínen.

A Nemesis-szentély

Az amfiteátrum környékén Stornó Miksa végzett kutatásokat 1925-ben. A város felé nyíló déli kapu mellett egy épületet tárt fel, amely Nemesisnek - a Sors istennőjének és a gladiátorok védőszentjének -, valamint Dianának - az állatok oltalmazójának - a szentélye volt.

A kis kápolnából néhány feliratos oltárkő került elő, köztük Eravitus fogadalmi emléke is. A padlón a szentély oltárképét megvilágító mécsesek hevertek. A feltárt edénytöredékek között talált állatcsontok az itt bemutatott áldozati szertartások maradványai lehettek.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze az Amfiteátrum helyétől


Hasonló látnivalók

Ha az Amfiteátrum helye tetszett, akkor ezek is érdekelhetik