Kárpáti-malom

Eredeti formájában helyreállított működőképes vízimalom
Múzeum


Ismertető

A Sopronbánfalván található erdei malom az 1600-as években épült. Fából ácsolt, 4 méter átmérőjű felülcsapott vízikerekét egykor a Rák patak vize hajtotta. A kis vízhozamú, nagyesésű patak vizét egy magas vezetésű malomcsatornán keresztül vezették a malomkerék felső részére, ahol a lapátokba ömlő víz hozta mozgásba a malomkereket. Ezzel a módszerrel az alig pár liter másodpercenkénti vízhozamú patakocska is működésben tudta tartani a komoly szerkezetet.

A malmot az idők során többször átépítették, utolsó felújításának évszámát a mestergerenda őrzi. A Kárpáti család birtokában lévő malmot 1949-ben leállították, de nem államosították. A malom akkori tulajdonosa – dr. Kárpáti László középiskolai tanár – nem tudta vállalni az egyre pusztuló épület helyreállítási költségeit, ezért eladta Taródi Istvánnak, aki a malomépület köveit a készülő vára építési alapanyagának szánta. Szerencsére a malomegyüttest az 1950-es években műemlékké nyilvánították, így Taródi István – a védettség miatt – nem tudta lebontani azt, ezért maradhatott meg eredeti formájában az egész épület. A Kárpáti család 2010-ben vásárolta vissza az épületegyüttest, így a család egykori ősi malma visszakerült az utódokhoz.

A malom jelenlegi tulajdonosa – Dr. Kárpáti György – munkát és energiát nem kímélve újíttatta fel és újra üzembe helyeztette az épületet. Tamás Péter malomkutatóval fogtak neki a vízimalom felújításának. Arra törekedtek, hogy visszavarázsolják a malom egykori állapotát. Egy igazi molnármester is a segítségükre sietett Erdélyből, aki megvágta a malomköveket és elvégezte a rendszerben a finombeállításokat. A malom gépészeti berendezését is sikerült teljesen felújítani, így napjainkban már újra őrölhet a Kárpáti-malom.

A hivatalos átadóünnepségre 2018. szeptember 15-én került sor. A megújult épületben Almási Gellért molnármester mutatta be a vendégeknek a vízimalmot működés közben.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Kárpáti-malomtól


Hasonló látnivalók

Ha a Kárpáti-malom tetszett, akkor ezek is érdekelhetik