Balfi külváros

Udvarházak, földszintes gazdaházak negyede
Városrész


Ismertető

Ezt a városrészt keletről az egykori külső városfal, délről az Ikva partja határolta. A XIX-XX. században a Balfi külváros is túlnőtt a városfalak egykori vonalán. A legrégebbi házakat a Pozsonyi út közelében találjuk. Közülük több is megőrizte barokk formáját. Az épületek helyreállításánál több helyen középkori részeket is felfedeztek.

A beépítés - néhány kivételtől eltekintve - földszintes. Az utcák képe falusiasabb, mint a Bécsi városnegyedben. A telkek is szélesebbek. Az utcára merőleges épületeket idővel az utcára párhuzamos szárnnyal egészítették ki. Ezzel létrejött az udvarház jellegzetes külvárosi típusa. Ekkor vált általánossá a zárt sorú mezővárosias beépítés. Az utcákat általában földszintes gazdaházak szegélyezik. Többségük barokk, de van közöttük középkori eredetű is.


Paprét

A vizes kaszáló egykor a Szent Mihály-plébánia javadalmához tartozott. 1832-ben került a város kezelésébe. Ma szép parkot találunk a helyén. A Paprét déli és nyugati oldalán apró kisvárosi házak sorakoznak.


Kuruc-domb

1705-ben, amikor a kurucok Vak Bottyán vezetésével Sopront lőtték, az ágyúik itt álltak. Innen ered a Kuruc-domb jelenlegi elnevezése. A környéket később megerősítették és az őrség elhelyezésére sáncot építettek. A dombtetőről szép körkép nyílik a városra.


Evangélikus temető

A Balfi utca északi oldala az Evangélikus temető előtt parkká szélesedik. Itt nyitották meg 1886-ban az evangélikusok a saját temetőjüket.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Balfi külvárostól


Hasonló látnivalók

Ha a Balfi külváros tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Balfi külvárost is láthatja