Bobpálya

Sopron egyetlen nyári bobja
Interaktív


Ismertető

A nyári bobpályák kialakulása összekapcsolódik a sífelvonók történetével. A sípályák üzemeltetői szerették volna a forgalmukat úgy növelni, hogy a hómentes időszakokat is ki tudják használni. Így jöttek létre a mai bobpályák elődei. A hagyományos – úgynevezett medres – bobpályák mellett megjelentek a modern, sínes pályák is.

A medres bobpályáknál a kocsik egy fémből kiöntött „U” alakú pályán haladnak végig. A négykerekű kocsin – típustól függően – egy vagy két ember ülhet. A sebességet egy fék segítségével lehet szabályozni.

A sínes bobpályáknál a kocsik két sínpárba kapaszkodnak több ponton, így stabilitásuk nagyon jó és használatuk biztonságos. Ezeken a kocsikon is két személy fér el, akik biztonsági övvel rögzítik magukat az üléshez. Ez teszi lehetővé, hogy a sínes bobokkal gyorsabban lehet haladni a pályán, mint a medres bobokkal. A sínes bobpályáknál létezik egysínes változat is, ahol a kocsik egy vastag fémcsőbe kapaszkodnak több ponton.

A sínes bobpályáknál Magyarországon a két sínpáras megoldás jobban elterjedt, mint az egysínes változat. A medres bobokat csak jó időben, a sínes bobokat télen és nyáron is lehet használni.

A nyári bobpálya Sopron külvárosában a Bécsi-dombon található a 84-es út mellett. Az ingyenes parkolóból pár perc erdei séta után érünk a bejárathoz. Az árnyas fák tövében játszótér várja a kicsiket: hinta, csúszdák és egy működő kis traktor, aminek a markoló lapátjával még markolhatnak is a kis pilóták.

A nyári bobpálya Sopronban a medres pályák közé tartozik, így csak jó időben üzemel. A felvonó hossza 340 méter, amit 3-4 perc alatt tehetünk meg, közben nézelődhetünk. A 900 méter hosszú lesikló pályán 26 méter szintkülönbség és 13 kanyar gondoskodik a száguldásról. A könnyen kezelhető bobokkal gyorsulni és fékezni is lehet. A pálya biztonságos, menet közben táblák jelzik, hogy mikor kell lassítani. Az 1996-ban megnyitott nyári bobpálya remek szórakozás minden korosztálynak.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Bobpályától


Hasonló látnivalók

Ha a Bobpálya tetszett, akkor ezek is érdekelhetik