Kolostor utca palotái

Köríves kapuk, zárt erkélyek, ülőfülkék, szűk sikátorok a régi belvárosban
Városrész


Ismertető

A Kolostor utcát 1380-ban említik először ezen a néven. Később Barát utcának is nevezték. A Fő térről indulva a Kecske-templomtól balra találjuk. Nyugati oldalának legnagyobb részét a Kecske-templom és a rendház homlokzata alkotja. Az utca keleti oldalán díszes polgárházak és nemesi paloták állnak. A paloták falból kiugró pillérei és az ablakok gazdag kőkeretezése a barokk építészet legszebb helyi emlékeivé avatják e házakat.


Az utca palotái

Kolostor utca 1.

Gótikus eredetű, kétemeletes, egyszerű barokk lakóház, amelyet többször átalakítottak. A kapu zárókövébe vésett 1776-os szám az egyik átépítés évét jelzi. Ebben az időben a házban Rach András cipész lakott.


Kolostor utca 3.

Mai formáját 1770-ben kapta. Tulajdonosa Starhemberg Antal, magas rangú katonatiszt, aki az épületben előkelő bálokat is tartott. Az ő családi címere látható a nagyméretű díszes kapu felett.


Kolostor utca 5.

Középkori eredetű, egyemeletes lakóház. A soproni nagy tűz után 1676-ban teljesen átalakították. Érdekessége a XVI. században készült, festett reneszánsz zárt erkély.


Kolostor utca 7.

A klasszicista stílusú egyemeletes lakóház középkori eredetű. A földszinten a záróköves kapun kívül három ablak van. Boltozott kapualjában gótikus ülőfülkék és ajtókeretek láthatók. Kis udvarán emeletes árkádot láthatunk. Innen nyílik a középkori pince.


Kolostor utca 9.

Az egyemeletes barokk lakóház középkori eredetű, amelyet átalakítottak. Romantikus díszei a múlt század közepén készültek. A földszint közepén köríves kapu nyílik. A Kolostor utcai kapualja dongaboltozatos, bal oldalán gótikus ülőfülkével, pincelejáróval és pinceablakkal. Az épület átnyúlik az Új utcára. Az Új utcai kapualj keresztboltozatos. Mindkét kapu a körülépített udvarra vezet.


Zichy-Meskó-palota - Kolostor utca 11.

A terület több középkori ház telkének összevonásával alakult ki. A kétemeletes barokk lakóház is két utcára nyílik. Fő jellemzője a két emeletet átfogó zárt erkély. Boltozott kapualjak vezetnek az udvarba. Gyönyörű a lépcsőház kovácsoltvas kapuja. Lépcsőházát barokk kőszobrok teszik különlegessé. A fülkékben elhelyezett nőalakok 1770 körül készülhettek, amelyek a Szerencse, az Erő, az Igazság és Tudomány allegorikus szobrai. Ebben az időben a Meskó család volt a ház tulajdonosa. 1816-ban Nicky Lajos, Sopron vármegye alispánja vette meg az épületet. 1828-ban Zichy Miklós lett a tulajdonos, aki 1850-ben Meskó Máriának adta el. E két család később összeházasodott, és 1945-ig birtokolta a palotát.


Kolostor utca 13.

A középkori eredetű barokk lakóház egyszerű homlokzata az utca tört vonalát követi. Kapuja alacsony, mert egykor az utcaszint mélyebben volt. Zárókövén az 1628-as évszám olvasható. Kis udvarán festői lépcső visz a toszkán oszlopos, pilléres loggiára, amely felett zárt erkély látható.


Schreiner-ház - Templom utca 3.

A Templom utca és Kolostor utca találkozásánál álló háromhomlokzatú sarokház Handler Nándor, neves soproni építész tervei nyomán épült 1872-ben. Az épület a neobarokk stílus egyik első hazai példája.

A Templom utcai homlokzat középső részén, az emeleti ablaksor alatt kis kőtáblán egy ágyú- és egy puskagolyót állítottak ki. A tábla alján római számokkal az 1706-os évet tüntették fel. Ekkor ostromolták Vak Bottyán seregei Sopront, ám bevenni nem tudták. Az azóta Kuruc-dombnak nevezett magaslatról lőtték a várost.

Néhány lövedék elérte a belváros épületeit is, így sérült meg ennek a háznak az elődje. Az újjáépítéskor a lövedékeket kiemelték és kis kőtáblán helyezték el az új épület oldalán. A tábla felső részén olvasható római szám 1872-t, az újjáépítés idejét jelöli.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Kolostor utcától


Hasonló látnivalók

Ha a Kolostor utca tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Kolostor utcát is láthatja