Kuruc-domb

A szélmalmok magaslata
Városrész


Ismertető

A középkorban Lénárt-dombnak nevezték, mert itt állt a Lénárt-kereszt, amely ma a Bécsi úton látható. 1705-ben, amikor a kurucok Vak Bottyán vezetésével Sopront lőtték, az ágyúik a Kuruc-dombon álltak. Innen ered jelenlegi elnevezése. A környéket később megerősítették és az őrség elhelyezésére sáncot építettek. A Kuruc-dombról szép körkép nyílik a városra.


Fontosabb épületek

Régi szélmalom - Mikes Kelemen utca

A Bécsi külvárosban a középkor folyamán is állt már szélmalom. 1841-ben Salzmann Károly nevű bécsi mérnök a Kuruc-dombon magas tornyú szélmalmot épített nagy raktárakkal. A csonka kúp alakú malom törzse tégla és terméskő váltakozó soraiból készült. Közepén ablakok nyílnak. Az építményt zsindelyes kupola fedi.

Bár akkoriban sok helyen volt már gőzmalom, eleinte sikeres volt a vállalkozás. Még két szélmalom épült ugyanazon a helyen, a nagy mellett. A szélmalmok az 1870-es évek elején már nem voltak jövedelmezőek. A nagy szélmalmot megvette a város és kaszárnyának építette át. Ez volt a Mennyországkaszárnya, mert szinte a mennyben volt. A laktanyát 1928-ig használták, jelenleg bérház. A két kisebbik szélmalom közül az egyik elpusztult a II. Világháborúban, a másikban jelenleg a Szélmalom étterem működik.


Szent István-templom - Szent István park 1.

A soproni Szent István-templom építése 1940-ben kezdődött. Először a torony készült el. A vasbeton szerkezetű templom a Kolosszeum és az Ókeresztény bazilika építészeti elemeit alkalmazza. A szentélyt a látószög középpontjába helyezték.

A félkör alakú templomhajó 12 henger alakú oszlopon nyugszik. A 24 felső ablak minden oldalról egyenletes világítást biztosít. A padsorok félkörös elhelyezésűek és négy mezőre osztottak.

A templom falait Sterbenz Károly soproni festőművész freskói díszítik. A páncél tabernákulumot Körmendy Nándor tervei alapján Schima Bandi győri ötvösművész készítette. Az oltárkép a Magyarok Nagyasszonyát ábrázolja. A templom falára jeles magyar szentek ábrázolása került. A Czestochowai fekete Madonna képe a lengyel hadifoglyok adománya.

Az orgonát Schwarz József - soproni születésű zeneművészeti főiskolai tanár - tervei alapján a Budapesti Orgonagyár építette.

A templomot Szent István tiszteletére szentelte fel Apor Vilmos győri püspök 1943. szeptember 8-án.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Kuruc-dombtól


Hasonló látnivalók

Ha a Kuruc-domb tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Kuruc-dombot is láthatja