Fő tér

A város központi tere
Városrész


Ismertető

A Hűségkút felől az Előkapun áthaladva jutunk be a Fő térre, amelynek alaprajza, épületeinek elhelyezkedése a XIII. század óta változatlan. A Fő tér elnevezései hűen tükrözik az idő múlását és a város életében betöltött szerepét: 1379-ben "Placz", később Főpiac néven említik. Újabb kori nevei: Városház tér, Ferenc József tér, Szentháromság tér, 1952-től Beloiannisz tér, napjainkban pedig Fő tér.

A tér minden épülete műemlék, közepén a Szentháromság-szobor áll.

A tér keleti oldalán a Tűztorony áll. Mellette a Múzeumnegyed, vele szemben a Kecske-templom tornya magasodik.

A Fő térről nyílik a Templom utca, a Kolostor utca, az Új utca, a Szent György utca és a Városház utca. A Városháza mögött látható a Scarbantia Régészeti Park.

Innen indulnak ill. ide érkeznek a városbemutató körutazások is.


Az tér épületei

Tűztorony

A Tűztorony Sopron jelképe. Barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter magasra emelkedik, így a város több pontjáról is jól látható.

A torony körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a Sopront körülölelő Lővérekre. Tiszta időben az Alpok közeli vonulatai is idelátszanak, a szemközti oldalon pedig Fertőrákos házait fedezhetjük fel.


Városháza - Fő tér 1.

A területet a rajta levő építménnyel együtt 1496-ban vásárolta meg a város. Ez volt Sopron első középülete.

1892-ben a régi épületet lebontották, és 1896-ban már fel is avatták az új, eklektikus stílusú Városházát. Az épület árkádja alól Sopronyi Thurner Mihály polgármester szoboralakja tekint a Fő téren sétálókra.


Patika-ház - Fő tér 2.

A Patika-ház sárga épülete jócskán benyúlik a Fő térbe. Ez kis híján az épület vesztét okozta a XVI. században. A városi tanács le akarta bontatni, hogy így növeljék meg a tér méretét. II. Lajos király azonban megtiltotta a ház lebontását, a Fő tér építészeti egységére hivatkozva.

A XIX. század közepén a ház földszinti árkádsorát beépítették, így nyerte el mai arculatát. Ekkor alakult ki az a helyiség is, ahol 1968-tól a Patika Múzeum kapott helyet.


Gambrinus-ház - Fő tér 2.

Az épületet Luxemburgi Zsigmond király adományozta Sopronnak 1422-ben városháza céljára, amely 1496-ig működött itt.

Ezután nemesi családok birtokolták, akik valamennyien hozzájárultak az épület mai külsejéhez. A homlokzaton nagyszerűen fellelhetőek az egymást követő építészeti stílusok jegyei.

A Gambrinus-ház neve a magyar irodalom történetében is szerepel: Gugelweit János városi jegyző itt írta le 1490 körül az ún. Soproni virágéneket.


Kecske-templom - Templom utca 1. (bejárat a Fő tér felől)

A Kecske-templom Sopron legismertebb temploma. A ferences rendi szerzetesek építették 1280-ban. Az épület három koronázás és öt országgyűlés színhelye volt a történelem során.


Kossow-ház - Fő tér 4.

A lakóház középkori eredetű, amely a XVII. században Nátl Lipót polgármesteré volt. Később az Ébner-, a Viczay- majd a Széchenyi-család birtoka lett. Ezután a Kossow-család tulajdonába került.

A történelemkönyvek is jegyzik e palota nevét: A XVII. századi koronázások alkalmával itt szállásolták el II. Ferdinándot. Számára még fa átjárót is készítettek a Templom utca felett, hogy az uralkodó kényelmesebben érhesse el a szemben levő Kecske-templom karzatát. Ebben az épületben szállt meg I. Lipót is. 1685-ben itt készítette elő Lotharingiai Károly Buda ostromát.

Az épületet kis Burgnak is nevezik az itt megszállt előkelő vendégekre utalva.

A ház alatt hatalmas, több termes középkori pince található. Itt működik a népszerű Gyógygödör borozó és étterem.


Vármegyeháza - Fő tér 5.

A Vármegyeháza 1829 és 1834 között épült fel Hild Vencel klasszicista tervei alapján. Az L-alakú épület homlokzatának központi részét nyitott erkély foglalja el. Fölötte két emelet magas korintoszi oszlopok háromszögű oromzatot tartanak. Ebben a régi Sopron vármegye címere látható, melyet Stróbl Alajos készített 1919-ben. Szent Mihály arkangyalt ábrázolja.


Fabricius-ház - Fő tér 6.

A Fabricius-ház épülete római kori középület maradványaira épült. 1320-ban ezen a helyen kezdték építeni a Szent Dorottya-kápolnát. Később egy födémmel kettéosztották az épületet. Az alsó részéből pince, a felsőből pedig lakás lett. Az épület mai formája a XVII. században alakult ki. Ebből az időből származik az udvar kétemeletes loggiája és az utcai szárny első emeletének faragott mennyezete.


Generális-ház - Fő tér 7.

Az épületet napjainkban többféleképpen nevezik a soproniak: Lackner-ház, Generális-ház vagy Tábornok-ház. Nevét Lackner Kristóf híres soproni polgármesterről kapta.

A Generális-ház a 2023-ban megnyílt Múzeumnegyed főbejárata.


Storno-ház - Fő tér 8.

A Fő téren a Tűztorony szomszédságában álló barokk sarokház a Storno-ház, amely Sopron egyik legszebb palotája.

A Storno család 1872-ben vásárolta meg az épületet. Liszt Ferenc 1840-ben és 1881-ben adott itt hangversenyt.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Fő tértől


Hasonló látnivalók

Ha a Fő tér tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Fő teret is láthatja