Soproni Sörgyár

A brünni részvényesek és a soproni nagykereskedők öröksége
Bor és sör


Ismertető

Sopron környékén a boron kívül sörgyártásnak is hagyománya van. A 14. századból valók a sörgyártásra utaló első írásos emlékek.

A Soproni Sörgyár 1895 márciusában alakult meg Első Soproni Serfőzde és Malátagyár Részvénytársaság néven. A cég alapítói brünni részvényesek és soproni nagykereskedők voltak. A termelés 1895 decemberében indult meg. A gyár első márkája az Ászok volt. A Soproni Ászok elnevezést 1946 óta használják. Ez a sör a világos sörök között a csúcsminőséget képviseli. Tükrösen csillogó, aranysárga színe diszkrét komlóillattal és kellemesen kesernyés ízzel párosul.

1970-től megjelent a piacon a Lővér barna sör, majd 1977-től a Sopron 700 éves jubileumi sör. 1999-ben új hordófejtőt állítottak termelésbe és a dobozfeltöltés is Sopronba került. A gyárban világszínvonalú függőpálya rendszer köti össze a fejtőüzemet a raktárral. A beruházások eredményeképpen 2001-ben a gyár éves termelési kapacitása elérte az 1,2 milliót. 7000 négyzetméteres készáru raktára 14 millió palack tárolására alkalmas.

A magyar sörpiac nagyságát a 70 liter körüli átlagfogyasztás jellemzi évek óta. Ezen a piacon a Soproni a világos sörök szegmensének egyik meghatározó márkája. A sörpiac mintegy 50 %-át fedi le ez a kategória.

Napjainkban a gyárban világos, barna, alkoholmentes és ízesített söröket állítanak elő.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Soproni Sörgyártól


Hasonló látnivalók

Ha a Soproni Sörgyár tetszett, akkor ezek is érdekelhetik