Zettl-Langer Gyűjtemény

Értékes műtárgyakat bemutató lakásmúzeum
Múzeum


Ismertető

A Zettl família Bajorországból származik. A nagyszülők Kőszegen telepedtek le. Leszármazottaik onnan költöztek át Sopronba. Zettl József 1844-ben szeszfőző és ecetüzemet létesített. Cégét sikerre vitte és a város köztiszteletben álló polgárává vált.

Gyermeke, Zettl Gusztáv, 1852-ben született. Barátja, ifj. Storno Ferenc életre szóló vonzalmat ébresztett benne a művészetek iránt. Zettl Gusztáv 1870-től Bécsben kereskedelmi gyakornok volt, a műegyetemen kémiát tanult, és az akadémiát is látogatta, hiszen művésznek készült.

Művész mégsem lehetett belőle. Édesapja, Zettl József utasítására haza kellett térnie, hogy átvegye az üzletet.

Zettl Gusztáv kereskedőként nagy jövedelemmel rendelkezett, gazdagságát pedig a kultúrára fordította. Szorgalmasan gyűjtögette az értékes műtárgyakat. Ha tehette, akkor maga is festett és rajzolt. Annak idején az épülő házak alapozásánál gazdag római leletekre lehetett bukkanni, így nagy lelkesedéssel kapcsolódott be a soproni ásatások munkájába.

Zettl Gusztáv unokája, Langer Herbert 1939-ben nyitotta meg a közönség előtt az egyedülálló gyűjteményt.

Napjainkban a művészeti és szellemi örökséget az itt lakó ükunoka és családja ápolja. A lakásgyűjtemény 1955-től áll nyitva a nagyközönség előtt. A család tagjai a város és környékének történetét az őskőkor, a középkor és az újkor tárgyain keresztül mutatják be. A kiváló üvegművészetről árulkodó ablakok és faberakásos mennyezet különleges, romantikus színezetet kölcsönöznek a lakásnak. A gazdag gyűjtemény sokféleségét a csiszolt üvegek sokasága, a korabeli bútorok szépsége, a habán korsók, a fajansz és porcelánedények, a különleges fegyverek, cégérek, óntárgyak, könyvek és értékes festmények adják. A művész dolgozószobájának érintetlen lakrésze bemutatja, hogyan lehet egyedi megoldással meghitt otthont varázsolni.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Zettl-Langer Gyűjteménytől


Hasonló látnivalók

Ha a Zettl-Langer Gyűjtemény tetszett, akkor ezek is érdekelhetik