Caesar-ház

Nevét utolsó tulajdonosáról kapta
Épület


Ismertető

A műemlékileg védett épület utolsó tulajdonosáról, a Caesar-családról kapta nevét. Eredete a XIV. századig vezethető vissza, és falai neves eseményeknek voltak tanúi:

1681-ben itt választották az ország nádorává Esterházy Pált. E házban született Mártonyi Károly, a gázálarc feltalálója. 1871-ben itt nyitották meg Sopron első leányközépiskoláját.

A földszinten egy híres, elsősorban a soproni borvidék nedűit kínáló hangulatos borozó várja a látogatókat.

Az emeleti kiállító-helyiségekben Soproni Horváth József (1891-1961) akvarellista életműve tekinthető meg, aki "Sopron nagy festője", az "akvarell poétája" volt.

A művész özvegyének egykori lakásában Soproni Horváth József hetven képből álló hagyatéka látható a polgári bútorokkal berendezett szobákban.

Bár a festőművész nem Sopronban látta meg a napvilágot, életművének nagy része mégis itt, az általa annyira szeretett városban született. Ezért tisztelte meg városa a Soproni előnévvel.

Soproni Horváth József legnagyobb művészettörténeti érdeme az, hogy a vízfestést az olajfestészettel egyenrangúvá emelte. Szakmai sikereit elsősorban zsáner- és aktképeinek köszönhette, melyeken a naturalizmus kifejezőeszközeivel szól közönségéhez.

Aki Sopronban jár, ne hagyja ki a gyűjtemény megtekintését. A szobák csendje, otthonosságot sugárzó hangulata, a jegyszedő hölgyek barátságossága, értő magyarázatai és nem utolsósorban a megragadó, elgondolkodtató festmények nyújtotta élmény sokáig kísérni fogja.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Caesar-háztól


Hasonló látnivalók

Ha a Caesar-ház tetszett, akkor ezek is érdekelhetik