Scarbantia emlékei

Római kori város maradványai a belváros utcai alatt
Múzeum


Ismertető

Pannonia a Római Birodalom északkeleti tartománya volt. Az egykori birodalom határán fekvő Scarbantia – ma Sopron – városszerkezetében a mai napig őrzi a római kori település alapjait. Scarbantia romjai Sopron belvárosa alatt 4,5 méterrel találhatóak.

A középkori hármas falrendszer középső vonala még a római korban épült. A városfal útjában álló épületeket lebontották. Az erődítmény falai 3 m vastagok és 8 m magasak, amelyekbe 23 méterenként bástyákat építettek. Ezek az ún. vasaló alakú bástyák az első emelet magasságáig tömörek voltak, itt alakítottak ki egy-egy beltéri helyiséget, ahova falépcső vezetett fel. Egy bástyában 8 főnyi legénységet szállásoltak el. A kéttornyú kapuk őrségét 20-25 főnyi katonaság látta el, így a római időkben 250-300 főnyi katonai alakulat védte a várost.

Biztonsági okokból kocsival csupán a két főkapun lehetett ki és be közlekedni: délen Savariából, északon Carnuntumból. Kelet és nyugat felé gyalogos közlekedésre alkalmas keskenyebb kapukat nyitottak.

Scarbantia geográfiai elhelyezkedése miatt a Borostyánkő-út egyik fontos állomása volt. A római város tengelyét a Borostyánkő-út adta, amely kocsiközlekedésre volt alkalmas. Az ókorban az egyik legjelentősebb kereskedelmi út a Borostyánkő-út volt, mely keresztülszelte Európát az Északi-tengertől a Földközi-tengerig. Az utat legfőképpen a borostyánkő, az egyik római luxuscikk szállítására használták. Az utak kereskedelmi, katonai vagy hírközlési célokat szolgáltak. Az utak megépítésénél figyelembe vették a domborzati viszonyokat: kerülték az emelkedőket és a lejtőket, valamint bogárhátúra építették, hogy a csapadékvíz lefolyjon róluk. Az utak töltésen futottak, amelyek jól ledöngölt kavicsból és nagyobb kövekből készültek.

A város központjában állt a forum, más néven fő tér, amely itáliai mintára épült. Itt zajlott Scarbantia társadalmi élete, a közügyek megbeszélése és a kereskedelem. Itt állt a curia, a basilica és a capitolium. A curia a tanácsháza, a basilica a kereskedés és a bírósági tárgyalások színtere volt. A capitolium volt az államvallás fő temploma, amelyben a három római főisten Juppiter, Juno és Minerva szentélye állt. A forumhoz vezető utat kő- és fa- oszlopsorok szegélyezték. A forum felé vezető utcákban szentélyek, üzletek, pénzváltó bódék és kocsmák épültek.

Scarbantiában két közfürdő volt: az egyik a forum közelében – a mai Fabricius-ház alagsorában – a másik pedig a városközpont déli végében épült meg. A Szent Orsolya iskola pincéjében lévő fürdőhelyiségek valószínűleg az I. század végén épültek. A fürdő főbejárata az észak-déli irányú fő utcáról nyílott. A 30 méter hosszú középső terem medencéje padlófűtéses volt. Henger alakú üreges téglákkal vezették a hőt a fűtőtérből a felső helyiségekbe.

A város északi határában épült meg a város egyik legjellegzetesebb középülete, az amfiteátrum, amelyet a II. század elején kezdtek el építeni. A forum és az amfiteátrum méretei a lakosság számához igazodtak, 14.000 ember befogadására voltak képesek.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze Scarbantia emlékeitől


Hasonló látnivalók

Ha Scarbantia emlékei tetszett, akkor ezek is érdekelhetik