Középkori Újzsinagóga

Sopron egyik legrégebbi építészeti emléke
Templom


Ismertető

Az Újzsinagóga a legrégebbi soproni építészeti emlékek közé tartozik. Az új- jelzőt azért kapta, mert az Ózsinagógánál közel 70 évvel fiatalabb. 1370 körül egy Izrael nevű bécsi bankár magánzsinagógájaként készült el.

Az udvarra besétálva jól kivehető, hogy a zsinagóga külön épületet alkot, később foglalták be az Új utca felől nyíló barokk lakóépületbe. Az udvar felől érdemes megcsodálni a gótikus rózsaablakot és a csúcsíves nyílásokat is.

A zsinagóga egyetlen helyiségből áll, ez töltötte be a tóraterem szerepét. Az ablakok alatt, a keleti falban itt is felfedezhető az Áron-fülke, középütt pedig rekonstruálták a tóraolvasó asztal emelvényét. Ezt leszámítva az Újzsinagóga jelenleg üres, nem használják.

Külön asszonyzsinagógát itt nem építettek, a nők a lakóépület kapuboltozata alatt jobbra látható rácsos ablakon át figyelték a szertartást.

A rituális fürdő szerepét egy vörös márvány kávás kút töltötte be, amelyet a lakóház kapuján belépve jobbra láthatunk.

Az Újzsinagógánál a soproni átjárók jellemző és érdekes példája is látható: az udvaron áthaladva túloldalt a párhuzamos Szent György utcára lehet kijutni a Konventház kapualján át.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Középkori Újzsinagógától


Hasonló látnivalók

Ha a Középkori Újzsinagóga tetszett, akkor ezek is érdekelhetik