Előkapu

A Belváros főbejárata
Látnivaló


Ismertető

A Hűségkúttól a Belvárosba az Előkapun át vezet az út.

A XI. századtól a XVIII. század végéig csupán két helyen, az előkapun vagy a hátsókapun át lehetett bejutni a városfalakon belülre. Napjainkban a kapuk egykori helyéhez keskeny, fűrészfogas beépítésű utcák vezetnek, amelyek ma az Előkapu, illetve a Hátsókapu nevet viselik.

Az előkapu eredetileg a Tűztorony előtt emelkedett, ma jelképes vasbetonív mutatja helyét. Az előkapuhoz egy enyhén kanyarodó gát (töltésút) vezetett, amelyet farkasverem és felvonóhíd szakított meg.

Az utca bal oldali házsorát a XIX. század végén, a Városháza jelenlegi épületének alapozásakor bontották le. A házak alatt jelentős római kori leletekre bukkantak.

A lebontott házak közül a legértékesebb a Nepomuki Szent János-kápolna volt. Ezt az épületet úgy mentették meg, hogy lebontásakor a tégláit megszámozták, utána a Lőverekbe szállították, s ott a Villa soron újból felépítették. Ma is ott áll.


Fontosabb épületek

Szinay-ház - Előkapu 11.

Érdekes alakjával, többszörösen megtört homlokzatával, kedves kis ablakaival rögtön magára vonja a látogatók figyelmét. Az Előkapu felőli homlokzatán helyeztek el egy címertöredéket a régi Előkapuból. Pár lépéssel odébb látható Csatkai Endre, a kiemelkedő helytörténész emléktáblája.


Előkapu 9.

A ház ma üres sarokfülkéjében állt egykor a Nepomuki Szent János-szobor. A prágai szent szobrát víz közelében szokták elhelyezni. Ott húzódott egykor a vizes várárok, ahol ma az úttest macskakövét fagerendás berakás szakítja meg.


Előkapu 1.

A ház kapuja alatt lehet besétálni a Várfal Promenádra. A régi soproni városfalak alatt húzódó árnyas sétány páratlan betekintést nyújt a Kisvárkerület hangulatos udvaraiba.

A város jelképes kulcsát 1977-ben helyezték a Tűztorony melletti falra a 700 éve történt események emlékére. Ekkor adományozta IV. László király a szabad királyi városi rangot Sopronnak.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze az Előkaputól


Hasonló látnivalók

Ha az Előkapu tetszett, akkor ezek is érdekelhetik