Belváros

Sopron ősi városmagja
Városrész


Ismertető

Sopron ősi zárt városmagja már a XIV. században falakkal és várárokkal volt körülvéve. Az utcák vonala a városfalat követi. A XVI. században a városnak csak két bejárata volt: észak felől az Előkapu, délkelet felől a Hátsókapu. A Belváros mai arca az 1676-os évi nagy tűzvész után alakult ki. Szépen ívelt szűk utcáiba egy-egy torony tekint: az Új utcába a Tűztorony, a Templom utcába az Evangélikus templom, a Fegyvertár utcába az Orsolya-templom.

Ódon, erkélyes házak, boltíves kapualjak, vaskopogtatós kapuk és árkádos udvarok őrzik a múltat. A Belváros két pólusa a Fő tér és az Orsolya tér, amelyet a Templom utca, a Kolostor utca és a Fegyvertár utca, valamint az Új utca és a Szent György utca kapcsol össze.


Belvárosi utcák, terek

Előkapu, Fő tér

A Várkerületről az Előkapun át, a Tűztorony alatt jutunk el a Fő térre.

A Fő tér nevezetességei a Tűztorony, a Városháza, a Scarbantia Régészeti Park, a Storno-ház, a Generális-ház, a Fabricius-ház, a Vármegyeháza, a Kossow-ház, a Szentháromság-szobor, a Kecske-templom, a Káptalanterem a Kecske-templomban, a Gambrinus-ház és a Patika-ház.


Templom utca és Kolostor utca

A Templom utca látnivalói a Bányászati Múzeum, az Erdészeti Múzeum, a Bezerédj-palota, a Schreiner-ház, az Evangélikus templom, a volt evangélikus lelkészlak, az Artner-palota, a Hajnóczy-ház, a Hotel Wollner és a Töpler-ház.

A Kolostor utca híres épületei a Zichy-Meskó-palota és a Schreiner-ház.


Fegyvertár utca, Orsolya tér, Hátsókapu

A Fegyvertár utca legérdekesebb épülete a Greiner-ház. 
A Hátsókapu utca legszebb épülete a Caesar-ház.
Az Orsolya tér nevezetességei a Szent Orsolya-templom és rendház, a Lábasház és a Mária-kút. 


Szent György utca

A Szent György utca nevezetes épületei a Szent György Dómtemplom, a "Neugebäude", a Jezsuita konviktus épülete, a Prépost-ház, a Vitnyédy-ház, az Erdészeti Szakközépiskola, az Eggenberg-ház, az Evangélikus konventház, az Erdődy-palota, az Anna Átrium Rendezvényház és a Sax-ház.

A Szent Gyögy utcát és a Várkerületet a Lenck-átjáró köti össze, amelyet a nagy rondella mellett építettek meg a városfal áttörésével. 


Új utca

Az Új utca varázsát a Középkori Ózsinagóga és a Középkori Újzsinagóga valamint az utcában épült paloták adják.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Belvárosról


Hasonló látnivalók

Ha a Belváros tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Belvárost is láthatja