Lenck-villa

A Lenck família nyári otthona
Múzeum


Ismertető

A 19. század végén a leggazdagabb soproni nagykereskedők villákat emeltek szerte a városban.

A Deák tér és a Csatkai Endre utca találkozásánál álló gazdagon kialakított villát Lenck Emil soproni nagykereskedő építtette. Az eredetileg nyári laknak szánt épületet a család rövid ideig lakta, majd később a Sopronban katonáskodó dán trónörökös – Schaumburg-Lippe Frigyes herceg - bérelte és használta.

Az 1900-as évek elején a Lenck család csődbe ment, emiatt a villát kénytelen volt eladni. A reprezentatív épület új tulajdonosa Sopron Város Régészeti Társulata lett. A II. világháború során az épület súlyos károkat szenvedett. A tatarozást annak idején pénzügyi fedezet híján csak részben végezték el. Az épületet 2006-ban életveszélyesnek minősítették és bezárták.

Az átfogó épületrekonstrukció 2018. májusában kezdődött, melynek során az 1740 négyzetméter alapterületű villa és a körülötte elhelyezkedő park teljesen megújult, visszakapta régi csillogását.

Az egykori nagypolgári villa 2020-tól újra látogatható. Az itt látható gyűjtemény igazi időutazást ígér! Az épületben kialakított néprajzi kiállítás a kézművesek és a városi nagypolgárok életébe enged betekintést. A folyosókon archív fotók segítségével régi utcaképek, házfalak és kapuk jelennek meg. A szobákban céhek és mesterségek mutatkoznak be. Bepillanthatunk a paszománykészítő, a takács, a kékfestő, a kalapos, a kovács és a kádár egykori műhelyébe. Szemünk előtt elevenedik meg a korabeli szárazmalom, a hajdani kocsma és az akkori piactér. A kiállítás megidézi a 19. század végére jellemző viselkedési, öltözködési és étkezési szokásokat.

A villát körülölelő parkban ritka növényeket és barokk szobrokat fedezhetünk fel az árnyas fák alatt. A kerti sétaút-hálózat kedvelt sétáló- és pihenőhelye a soproniaknak. A kupolás csupaüveg télikert, a szökőkút és a kőkerítés mellett sorakozó ódon síremlékek különleges hangulatot árasztanak.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Lenck-villától


Hasonló látnivalók

Ha a Lenck-villa tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Lenck-villát is láthatja