Erdő Háza Látogatóközpont és Vadaspark

A Soproni Parkerdő ökoturisztikai bemutatóhelye
Zöld városrész


Ismertető

A Soproni Parkerdő Muck Endréről elnevezett magaslatán – az egykori mucki határőr őrs helyén – található az Erdő Háza, amely 2021 nyarán nyílt meg a nagyközönség előtt. A közel két hektáros területen fekvő Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark az erdei ökoszisztéma értékeit mutatja be.

Az 550 négyzetméteres épületegyüttes főépületének termeit interaktív eszközökkel szerelték fel, amelyek az erdei életközösség részleteit szemléltetik. Az ajtón belépve egy erdőrészletbe csöppenünk, végigmehetünk a mag-ösvényen, megismerhetjük az erdő szintjeit, az erdei ízeltlábúakat, a madarakat, a vadgazdálkodást és a vadászatot, valamint sok érdekességet tudhatunk meg a kőzetekről és a bányászatukról. Az erdei élményeket magába sűrítő interaktív bemutatóterem látnivalóit hatalmas édesvízi akváriumok egészítik ki. A gyerekeket feladatlap várja a bejáratnál. Aki az izgalmas kérdésekre jól válaszol, az ajándékot kap a büfében. A család legapróbb tagjaira is gondoltak: a négykézláb kúszó-mászó babák pihe-puha állatmintás párnák között játszhatnak. A látogatóközpont megálmodói emléket állítottak az egykor itt állt őrsnek is. Az épületben érdekes kiállítás szemlélteti a hosszú ideig Muckon működő határőrség történetét korabeli fényképek és leírások segítségével.

A vadaspark a rejtett életet élő hazai vadfajokat mutatja be testközelből. A fahíd sétányról kényelmesen és biztonságosan figyelhetők meg a dám- és gímszarvasok, az őzek, a muflonok, a vaddisznók és még számos apróvadfaj. A sétányon fényképekkel gazdagon illusztrált tájékoztató táblákat helyeztek el, amelyek rengeteg hasznos információt tartalmaznak az itt látható állatok származásáról, elterjedéséről, szaporodásáról. Még a lábnyomaikat is megismerhetjük, így a következő erdei sétánk alkalmával már szakképzett nyomolvasók lehetünk! Érdemes távcsövet hozni a látogatáshoz, mert akkor nagyon közelről is bekukkanthatunk a rejtőzködő erdei vadak életébe. A vadasparkot kettős karámrendszer, villanypásztor és biztonsági rendszer is védi, így kisebb gyerekekkel is nyugodtan felkereshetjük az Erdő Házát.

A főépületben a nyitvatartás ideje alatt információs pont, jegyiroda és büfé is működik. A fedett és nyitott teraszon a vendégek többféle szendvics, melegszendvics, tea, kávé és üdítőital közül választhatnak maguknak harapnivalót és frissítőt.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze az Erdő Háza Látogatóközpont és Vadasparktól


Hasonló látnivalók

Ha az Erdő Háza Látogatóközpont és Vadaspark tetszett, akkor ezek is érdekelhetik