Erdészeti Múzeum

Az erdészetet és földmérést bemutató múzeum
Múzeum


Ismertető

A középkori eredetű ház a XVI. században az elismert humanista érsek, Oláh Miklós családjáé volt. Később házasság révén került Esterházy tulajdonba. Esterházy Miklós, a későbbi nádor kapta hozományul 1614-ben. Ezután 1945-ig a család birtokában volt.

Az egyszerű homlokzat közepén kis szoborfülke található, amelyben a kismartoni (Eisenstadt) kegykép Madonnája látható kőből kifaragva. Az ábrázolás érdekessége, hogy a Madonna a bal karján tartja a Kisdedet, míg általában a jobb karján szokták megörökíteni.

A bejárattól jobbra emléktábla idézi Joseph Haydn emlékét, aki Esterházy ("Fényes") Miklós zenei igazgatójaként több kamarazenei koncertet adott a palotában.

Ebben az épületben hirdették ki 1921-ben az antant hatalmak képviselői a népszavazás eredményét. A jó hírt a közeli evangélikus templom harangozója hallotta meg elsőként. Örömében megkondította a nagyharangot, amelyet azóta Hűségharangnak neveznek a soproniak.

Napjainkban az épületben az Erdészeti Múzeum működik. Itt őrzik az egykori diákélet emlékeit, valamint az erdészethez, a földméréshez kapcsolódó eszközöket és fából készült régi használati tárgyakat.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze az Erdészeti Múzeumtól


Hasonló látnivalók

Ha az Erdészeti Múzeum tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett az Erdészeti Múzeumot is láthatja