Mária-oszlop

Madonnaszobor az egykori Boldogasszony templom helyén
Látnivaló


Ismertető

A Mária-oszlop helyén a középkorban a Boldogasszony-templom állt. A templomot 1632-ben lerombolták, mert attól tartottak, hogy ha török kézre kerül, belőhetnek a várba.

A templom helyén 1719-ben kút készült és a közelében állították fel a városi pellengért.

Ezen a téren tartották a vásárokat.

1744-ben a kút elromlott. Ekkor a város katolikus gyülekezete Mária-szobor felállítására kért engedélyt. Egy év múlva elkészült a Mária-oszlop, amelyet Andreas Altomonte tervei alapján Jakob Schletterer bécsi szobrász készített el. A régi pellengért lebontották, az újat pedig az akkori Szénapiacon, a mai Várkerület és az Ötvös utca sarkán helyezték el. Később innen is elkerült és nyoma veszett.

A Mária-oszlop nyolcszögletes emelvényen áll, amelyhez nyolc lépcső vezet fel, és rácsos kerítés övez. Az emelvényen lámpást tartó angyalkák ülnek.

A magas talapzaton bibliai jeleneteket ábrázoló domborművek láthatók:
Angyali üdvözlet, Mária és Erzsébet találkozása, A pásztorok imádása, és Jézus a templomban. Ezeket Antal Károly készítette az oszlop helyreállításakor, mivel az eredeti domborműveket rossz állapotuk miatt múzeumban helyezték el. Ebből a talapzatból emelkedik ki az a barázdált törzsű korinthoszi oszlop, amelyen a Boldogasszony szobra áll.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Mária-oszloptól


Hasonló látnivalók

Ha a Mária-oszlop tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Mária-oszlopot is láthatja