Patika-ház

Az ország első gyógyszerészeti múzeuma
Múzeum


Ismertető

A Patika-ház sárga épülete jócskán benyúlik a Fő térbe. Ez kis híján az épület vesztét okozta a XVI. században. A városi tanács le akarta bontatni, hogy így növeljék meg a tér méretét. II. Lajos király azonban megtiltotta a ház lebontását, a Fő tér építészeti egységére hivatkozva. Ez az 1525-ös rendelet az első magyar műemlékvédelmi határozat, amelynek eredetijét ma is őrzik a Városi Levéltárban.

A XVI. századtól ebben a házban működött az Angyal Patika. Neves orvosok és gyógyszerészek éltek itt. Közülük külön említést érdemel Gensel Ádám, aki a XVIII. század elején, a világon elsőként kutatta az időjárási frontok hatását az emberi szervezetre. Nevét emléktábla is őrzi a Patika-ház Kecske-templom felőli oldalán.

A XIX. század közepén a ház földszinti árkádsorát beépítették, így nyerte el mai arculatát. Ekkor alakult ki az a helyiség is, ahol 1968-tól a Patika Múzeum kapott helyet. A közel kétszáz éves patikabelső számos orvosláshoz kapcsolódó érdekes iratnak, eszköznek ad otthont.

Az épületet a szomszédos Gambrinus-háztól keskeny köz választja el. A köztük levő rács alatt a Borostyánkő út egy szakasza látható.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Patika-háztól


Hasonló látnivalók

Ha a Patika-ház tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Patika-házat is láthatja