Páneurópai Piknik Emlékhely

Az 1989-es határáttörés helyszíne
Zöld városrész


Ismertető

A Páneurópai Piknik elnevezésű rendezvényt 1989. augusztus 19-ére hirdette meg a Magyar Demokrata Fórum debreceni szervezete és a Soproni Ellenzéki Kerekasztal pártja. A rendezvény célja a határok nélküli közös Európa eszméjének népszerűsítése és a vasfüggöny lebontása volt.

A vasfüggöny – egy összetett határvédelmi rendszer – akadályozta meg, hogy Kelet-Európából „Nyugatra” lehessen szökni. A Magyarország és Ausztria között 260 km hosszan húzódó kerítésrendszer több védelmi szakaszból állt:

  • vadfogó kerítés
  • jelzőkerítés
  • hírvezeték-sáv
  • járőrút
  • nyomsáv
  • határ

A határ mellett több helyen őrtornyokat is állítottak fel, hogy a szolgálatot teljesítő határőrök jobban láthassák a határsávban zajló mozgásokat.

„Bontsd és vidd”

A Páneurópai Piknik rendezvény jelmondata: „Bontsd és vidd” volt. Ebből az alkalomból a Sopronpuszta és St. Margarethen közötti határ egy szakaszát megnyitották, hogy a rendezvényre érkező magyar és osztrák vendégeket zavartalanul tudják fogadni. Az ünnepélyes megnyitó előtt már óriási tömeg várakozott a határ mindkét oldalán: fotóriporterek, újságírók, meghívott vendégek, érdeklődők. A tömegben a magyar oldalon keletnémetek is várták a határ megnyitását. A határnyitás előtt a a feszültség egyre nőtt és a magyar oldalon a keletnémetek nekirontottak a kapunak majd áttörték Ausztria felé. A szolgálatot teljesítő határőrök az érvényes tűzparancs ellenére nem avatkoztak be, szabad utat engedtek a távozóknak, így vérontás nélkül zajlott le az áttörés.

Osztrák oldalon először egy határ menti településre vitték a menekülteket, akik onnan továbbutaztak Bécsbe, majd az NSZK hatóságai által küldött külön buszokkal és vonattal valamennyien eljutottak az NSZK-ba.

1989. május 2-án megkezdődött a vasfüggöny lebontása az osztrák-magyar határon. Ezek az események segítették elő a német egyesítést és vezettek a Berlini Fal leomlásához.

A határáttörés helyszínén a Tanulmányi Erdőgazdaság a Páneurópai Piknik 89. Alapítvánnyal közösen Emlékparkot alakított ki. Azon a helyen, ahol a határátkelőt annak idején áttörték a menekültek 1991-ben egy kopjafát állítottak föl az egykori szervezők. Az Emlékparkban álló lélekharangot Debrecen város adományozta, a pagodaszerű épületet és kutat a Japán-Magyar Baráti Társaság építtette, a kinyíló kaput ábrázoló műalkotást pedig Ratatics Ottó kőfaragó mester és csapata készítette az Országos Kőfaragó Ipartestület keretein belül. A parkban ismeretterjesztő táblák mutatják be az itt történteket korabeli fotók és leírások segítségével. Melocco Miklós „Áttörés” című szoborkompozíciója, egy korabeli határőrtorony, a Szabadság harangja, a vasfüggöny egy darabja, Akadémiai Emlékerdő, gyerekjátszótér és pihenőhely várja az idelátogatókat és az emlékezni vágyókat.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Páneurópai Piknik Emlékhelytől


Hasonló látnivalók

Ha a Páneurópai Piknik Emlékhely tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Páneurópai Piknik Emlékhelyet is láthatja