Sopronbánfalvi Hősi temető

„Hősök csontjai porlanak itt a Földanya mélyén …”
Látnivaló


Ismertető

A Lővérek egy csendes, kissé kieső részén több ezer katona alussza örök álmát egy különleges hangulatú hősi temetőben.

A sírkert alsó bejárata a Bánfalvára vezető Ady Endre útról, a felső bejárata pedig a Hársfa sorról (a Hotel Koronától) érhető el.

A csend szinte tapintható. Csak a fák lombjának susogása és madárcsicsergés hallatszik. A város zaja innen távol esik, mintha nemcsak időben, de térben is eltávolodtunk volna a jelentől.

A temetőben járva mindkét világháború áldozataira rábukkan a szemlélődő. Nemcsak magyar hősi halottak nyugszanak itt, hanem több európai nemzet fiai is.

Az alsó kapu közelében található az a nagyszabású emlékmű, amely magyar és német nyelven emlékezik meg az I. Világháború áldozatairól. Felette az első magyar vadászrepülő - vitéz nemes Molnár László - különleges síremléke látható, aki 1944-ben halt hősi halált. Pár lépéssel arrébb a II. Világháború szovjet hősi halottainak emlékműve áll.

A lejtős domboldalon folytatva sétánkat, különböző formájú fejfa-csoportokat láthatunk az évszázados öreg fák alatt. Bánfalván az I. világháború idején a beteg hadifoglyok számára barakk-kórházat létesítettek. Akik a kórházban hunytak el a háború évei alatt, azok is ebben a temetőben nyugszanak: közel kétezer osztrák, olasz, francia, szerb, török és magyar katona. Az ő fejfáikon a nevük felett kereszt, kettős kereszt vagy félhold jelzi vallási hovatartozásukat.

Itt helyezték örök nyugalomra a II. Világháború tragikus emlékű soproni bombázásának áldozatait is. 1944. december 6-án a bombák nemcsak a sínekre, az ipari létesítményekre hullottak, hanem a belvárosra is. Soproni polgárok is áldozatul estek a támadásnak.

A temetőben nyugszik az a 36 katona is, akiket a menekülő szolnoki csapatkórház szerelvényén ért a bombázás.

Az 1950-es évektől a hozzátartozók sokáig nem tudták leróni kegyeletüket, mivel a határsáv miatt idegenek nem jöhettek ide. Ebben az időben a helyi lakosok és a soproni iskolák diákjai ápolták a temetőkertet. Nekik köszönhető, hogy a temető ilyen gondozottan, tisztán maradt fenn.

A temetőkertben a Hősök napján - május utolsó vasárnapja - és a Halottak napján rendszeresen tartanak megemlékezéseket.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Sopronbánfalvi Hősi temetőtől


Hasonló látnivalók

Ha a Sopronbánfalvi Hősi temető tetszett, akkor ezek is érdekelhetik