Evangélikus templom

Sopron legnagyobb temploma
Templom


Ismertető

A soproni evangélikusok első fatemploma 1676-ban épült fel a mai templom helyén. Még abban az évben elpusztult a nagy tűzvészben.

A mai kőépület a negyedik templom ezen a helyen. 1782-ben kezdték építeni, II. József Türelmi Rendeletének kibocsátása után, a rendelet értelmében torony nélkül. Az építés érdekessége, hogy az alapozás előtt 182 égerfa cölöpöt vertek a földbe, mivel a talaj laza szerkezetű volt. Az 52,5 m magas tornyot 80 évvel később, 1867-ben szentelték fel.

Az evangélikus templom 3000 hívő befogadására képes. Sopron legnagyobb temploma, a magyarországi evangélikus templomok közül a harmadik legnagyobb. Hatalmas csarnokát nyolc margitbányai mészkőből készült toszkán oszlop osztja három hajóra, a mellékhajók fölött kétszintes karzat emelkedik.

Az oltára eredendően katolikus, mert a Bécs melletti Kahlenberg kamalduli szerzeteseinek oltárát vásárolta meg a gyülekezet. Két oldalán Szent Péter és Szent Pál, felső részén Szent Mihály alakja látható. Az oltárkép Fischer Vince munkája 1805-ből. Krisztust ábrázolja a Gecsemáné-kertben. A keresztelőkút alsó része a berendezés legrégebbi darabja, a XVII. század végén készülhetett. A szószéket a templom építésével egy időben, 1783-ban Lang János soproni asztalos mester faragta.

A padok között elhelyezkedő öntöttvas kályhák védett muzeális értékek, gázzal működtek.A templom padjai egykorúak az épülettel. Beülve közelebbről is megszemlélhetjük az ott található kis szekrénykéket, amelyeket 1300 féle faragott ajtócska zár. A réz névtáblákon ma is olvasható az egykori tulajdonosok neve. A családok nagy része az 1946-os kitelepítés áldozatául esett. A bejárat melletti emléktábla őrzi nevüket.

A templom orgonája a Magyar Evangélikus Egyház legnagyobb és legszebb hangú orgonája. Ludwigsburgban, a Walcker-cégnél készült a XIX. század végén. Az orgonának és a kiváló akusztikának köszönhetően az evangélikus templom számos magas színvonalú koncertnek a helyszíne.

A városban sétálva óránkat nyugodtan igazíthatjuk az evangélikus templom toronyórájához: az a legpontosabb a városban. Már több mint egy évtizede a nürnbergi óraközpontból vezérlik mikrohullámú jelek segítségével.

Említést érdemelnek a torony harangjai is: a négy közül egy eredeti, a másik hármat az I. Világháborúban ágyúnak öntötték be.
A Hűségharang eredeti. Mély, öblös kondulása jelezte 1921. december 14-én, hogy Sopron a népszavazás eredményeképpen magyar város maradt.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze az Evangélikus templomtól


Hasonló látnivalók

Ha az Evangélikus templom tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett az Evangélikus templomot is láthatja