Új utca palotái

Sopron egyik legrégibb utcájának építészeti emlékei
Városrész


Ismertető

Az Új utca - nevével ellentétben - Sopron egyik legrégibb utcája. A XIII. század végén a korábbi mély, hosszú telkeket hosszában megosztották, így tudtak egy "új utcát" nyitni.

Első említése 1379-ből maradt fenn Judengasse (Zsidó utca) néven. Később felváltva nevezték Új utcának és Zsidó utcának. A XV. század eleje óta az Új utca elnevezést használják. Hosszú, szűk utca, ódon házakkal, melyek középkori részeket rejtenek.

Az utcát már a középkorban sem csak zsidók lakták. Tizenegy zsidó és húsz keresztény család lakott itt. 1526-ban kiűzték a zsidókat Sopronból. Később az utcában az egyszerű iparosok házai mellett előkelő nemesi, sőt főnemesi családok palotái álltak.

A II. Világháború bombázásai nagy pusztításokat végeztek az épületekben, de ennek következtében addig nem látott középkori részletek is előkerültek.


Az utca épületei

Scarbantia fóruma - Új utca 1.

Az épület alatt, a mai Tourinform iroda pinceszintjén láthatjuk a római kori város, Scarbantia emlékeit.


Új utca 4.

A ház falai középkori lakótorony maradványaira épültek. 1277 után a tehetősebb polgárok sok hasonló lakótornyot emeltek. Később a lőfegyverek feltalálása után a város elrendelte a tornyok lebontását. Az épület zárt erkélye a XVII. századból származik. Homlokzatának többi részét a XIX. században átalakították. A földszint bal oldalán íves pincelejáró nyílik. Egykor Schaller János neves soproni festőé volt.


Új utca 8.

A lakóház a középkorban épült. Később többször átalakították. Homlokzata a XVII. században festett díszítést kapott, melynek maradványai ma is láthatóak. A XVIII. században a Kolostor utca 5. sz. házához kapcsolták, átalakították és kapuját befalazták. Helyreállításakor került elő a középkori bejárat és a kőkeretes földszinti ablakok. Az első emelet felett félemeletnyi padlástér látható, amely gabona tárolására szolgált. A padlástér befalazott ablakai kőkeretezésűek, amelyek szabálytalanul helyezkednek el a homlokzaton.


Középkori Újzsinagóga - Templom utca 11.

Az Újzsinagóga a legrégebbi soproni építészeti emlékek közé tartozik. Az új- jelzőt azért kapta, mert az Ózsinagógánál közel 70 évvel fiatalabb.


Új utca 13.

A gótikus eredetű lakóház az 1676-os nagy tűz után kaphatta egyszerű barokk homlokzatát. 1755 és 1792 között Széchényi László, majd özvegye lakott benne. Valószínűleg összekapcsolták a mögötte álló Szent György utcai Széchényi-palotával. Földszintjének bal oldalán köríves kapu nyílik. Alacsony dongaboltozatos kapualja a XV. századi épület maradványa.


Új utca 16.

Az egyemeletes gótikus lakóházat 1480 körül emelték. Eredetileg a Kolostor utca 13. számú ház helyén álló középkori palota hátsó, dísztermes szárnya volt. A XVIII. században készülhettek a gótikus ablakok helyett a barokk nyílások. A ház középkori eredete feledésbe merült, mígnem 1943-ban két csúcsíves kőrácsos ablak maradványait találták meg a homlokzaton. A súlyosan sérült házat az 1950-es években helyreállították. Homlokzatának hangsúlyos motívuma a földszint ablakai fölött előreugró párkány. Az emeleten három díszes kőrácsos ablak nyílik, és az eredeti színes falfestés nyomai is előbukkantak. A földszint jobb oldalán kőkeretes íves kapu vezet az épület belsejébe. A házat a II. Világháborút megelőző években a város vásárolta meg. Lebontása után helyén átjáró utcát kívántak nyitni. Az omladozó vakolata alatt két mérműves ablakot fedeztek fel. A ház belsejében is több középkori épületrészletet tártak fel, ezért a házat nem bontották el.Középkori Ózsinagóga - Templom utca 22.

Az 1300 körül letelepedett zsidó családok építették az első lakóházakat az utcában és a XIV. század elején létrehozták a Közép-Európában egyedülálló Ózsinagógát.

Ma különleges értéket jelent, hiszen Európa szerte csak három középkori zsinagóga ismert, ahol a hármas tagolás eredeti formában maradt fenn. Ma múzeumként látogatható.


Új utca 28.

A ház két telek összevonásával jött létre. A magas, egyemeletes épület a XVIII. század során kapta meg egységes barokk formáját. A jobb oldali gótikus eredetű ház sok érdekes részlete került napvilágra az elmúlt években. Kőkeretes, köríves kapuja mellett csúcsíves pincelejárat van. Dongaboltozatos kapualjában kétoldalt gótikus ülőfülkék láthatók.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze az Új utcától


Hasonló látnivalók

Ha az Új utca tetszett, akkor ezek is érdekelhetik