Várkerület

Sopron sétálóutcája
Városrész


Ismertető

A Várkerület a régi várárok külső peremén jött létre, a régi városfalak ívét követve. A XII. századtól kezdve a város kereskedelmének fő színtere.

Külső házsoráról már 1400-ból származik feljegyzés, belső házsora viszont csak a XVIII. század végén, a várárok feltöltése után épült meg. A belső házsor érdekessége, hogy különböző nagyságú és magasságú házak épültek egymás mellé. Ez különösen a Hűségkút és a Mária-oszlop környékén nagyon szembetűnő.

A várárok feltöltése előtt annak partján állították fel sátraikat, fabódéikat a vásárosok, ahonnan a portékáikat árulták. Amikor a várárok helyén létrejött telkeket kiárusították, az árusok itt szerettek volna állandó üzlethelyiséghez jutni.
A kevésbé tehetősek csak egy kis bódényi telket tudtak venni. Ők egy pici boltot nyitottak, felette pedig kis manzárdot építettek maguknak.

A jól menő kereskedők egész lakópalotát tudtak építeni maguknak, a földszinten több helyiségből álló üzlettel.
Előfordult, hogy házasság révén egyesítettek szomszédos épületeket. Így akár több ház is állhatott egymás mellett úgy, hogy közöttük a válaszfal közös volt, mindkét épülethez tartozott.

A jól menő kereskedők egész lakópalotát tudtak építeni maguknak, a földszinten több helyiségből álló üzlettel.
Előfordult, hogy házasság révén egyesítettek szomszédos épületeket. Így akár több ház is állhatott egymás mellett úgy, hogy közöttük a válaszfal közös volt, mindkét épülethez tartozott.

Ez az építkezési mód a II. Világháborús bombázások idején súlyos tragédiákhoz vezetett. A szorosan egymás mellett álló épületek kártyavárszerűen dőltek romba. Így vált szabaddá a nagy Rondella előtti terület, és az ilyen foghíjak helyére kerültek a modern épületek, megszakítva a régi kereskedőházak sorát.

1614-ben, a városfal utolsó kibővítésekor négy nagy rondella készült. Napjainkban már csak ez az egy áll. Lábánál a régi várárok vonala követhető. Mellette a kisbástya felett a Szent György-templom tornya emelkedik. A kisbástyán túl az eredeti római városfalak egy szakaszát tárták fel több méter magasan. A Fertőrákoson fejtett kváderkövekből álló falazatot ma modern betonhéj védi az időjárás viszontagságaitól.


Fogadószer

Az Ikvahídtól az Ötvös utcáig tartó szakasz régi elnevezése: Fogadószer (Wirtshausgasse). A külső házsor jó néhány épületében híres vendégfogadó működött.

Arany Angyal Fogadó - Várkerület 51.

1770-ben itt szállt meg az osztrák trónörökös, a későbbi II. József.


Fehér Ló Fogadó - Várkerület 55.

A középkori eredetű épület falán emléktábla is jelzi, hogy 1644-ben itt szállt meg Zrínyi Miklós költő és hadvezér, amikor seregével átvonult Sopronon. A XVII. század során a követségbe igyekvő császári és török követek is itt pihentek meg útjukon. Később a neves zeneszerző, Joseph Haydn is többször megfordult falai között.


Vörös Ökör Fogadó - Várkerület 73.

Itt működött a Magyar Király, később Vörös Ökör Fogadó.
Itt szállt meg Liszt Ferenc az 1840-es soproni koncertje idején.


Arany Szarvas Fogadó - Várkerület 75.

A többször leégett és mindannyiszor újjáépített Arany Szarvas legismertebb vendége Johann Strauss volt. Fiatal feleségével inkognitóban utazott és tért be ide. Az itt muzsikáló Munczy Lajos prímás azonban rögtön felismerte őt. A nagy ünneplés elől Johann Strauss amilyen gyorsan tudott, elmenekült.
Ezen a helyen ma is szálloda működik. A Pannonia Med Hotel a város egyik legkedveltebb, patinás szállodája. A mai szállodaépület 1893-ban épült meg Hinträger Móric tervei nyomán. Később a Hinträger testvéreket bízták meg az új Városháza tervezésével is.


Szénapiac

A Várkerület záró szakasza volt régen a Szénapiac.
Ennek legszebb palotái:

Arany Oroszlán - Várkerület 79.

Egy klasszicista sarokház. A három korábbi épület helyén létesült bérház az 1830-as években készült. A Torna és az Ötvös utca közé ékelődik be. Mindhárom utca felé díszes homlokzattal rendelkezik. Földszintjén működött az Arany Oroszlán fűszerüzlet, melynek cégére - a kőoroszlán - ma is ott őrködik a Várkerület és az Ötvös utca sarkán.


Fekete Elefánt - Hátsókapu 10.

Az Arany Oroszlánnal néz farkasszemet a Várkerület túloldaláról egy elefánt, amely a Várkerület és a Hátsókapu sarkán működő Fekete Elefánt gyarmatáru és fűszerüzlet jelképe volt.


Kollégium - Várkerület 116.

Itt áll a romantikus stílusú Kollégium impozáns épülete. A bejárati kaput az építtető Szürnyeghi Horváth és az Augusztinetz család kettős címere díszíti.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Várkerülettől


Hasonló látnivalók

Ha a Várkerület tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Várkerületet is láthatja