Deák tér

Európa második leghosszabb tere
Városrész


Ismertető

A római korban a mai Széchenyi tér és a Csengeri utca közötti területen temető volt. Itt a Bánfalvi- vagy másképpen Rák-patak mellett húzódott egykor a külső városfal hosszú vonala. A patak ma is itt folyik a tér alatt.

A patak medrét a múlt század végén beboltozták. Így keletkezett a Deák tér, amely Sopron leghosszabb és Európa második leghosszabb tere. Közepén teljes hosszában szépen gondozott park húzódik. Reprezentatív kialakítású, historizáló stílusú épületek fogják közre.

A Deák téri építkezések alkalmával római temető maradványai kerültek a felszínre. A leletek a Liszt Ferenc Múzeumba kerültek.

A tér nyugati sarkán a református templom emelkedik, vele átellenben a Lenck-villa épülete áll.

Lenck-villa - Deák tér 1.

Az épületet a Lenck kereskedőcsalád emeltette 1890-ben. Oszlopos, timpanonos főbejárata előtt a régi városházáról áthozott két kőszobor áll: az igazság szimbolikus ábrázolásai. A múzeum körül elterülő parkban ritka növények, barokk szobrok, régi síremlékek az evangélikus temetőből és az 1484-ből származó Pékkereszt láthatók.

A Lenck-villa ma múzeum. Az épületben kialakított néprajzi kiállítás a kézművesek és a városi nagypolgárok életébe enged betekintést.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Deák tértől


Hasonló látnivalók

Ha a Deák tér tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Deák teret is láthatja