Tűztorony

Sopron jelképe
Múzeum


Ismertető

A Tűztorony Sopron jelképe. Barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter magasra emelkedik, így a város több pontjáról is jól látható.

A tornyot a Fő térről lehet a legjobban megcsodálni.

Alsó, hengeres törzse római kori falmaradványokra épült még a XIII. században. A reneszánsz körerkély az 1676-ban pusztító tűzvész után készült el. Fölötte a torony nyolcszögletes kialakítású. Négy oldalán óralap látható az 1735-ös évszámmal. A rézkupola nyitott lámpástoronnyal záródik. Ezen helyezkedik el szélforgóként a kétfejű sas, amely a Sopronban zajlott koronázások emlékét őrzi. A hagyomány úgy tartja, ha a sas észak-déli irányba áll, akkor eső közeledik.

A Tűztoronyban egykor szolgálatot teljesítő őröknek sokrétű feladatuk volt. Figyelmeztették Sopron lakosait,

  • ha tűz ütött ki valahol,
  • ha ellenség közeledett,
  • vagy ha idegenek bort akartak hozni a városba.

A városi elöljárókkal kötött szerződés alapján egészen 1829-ig a toronyőrök voltak a városi zenészek. Ők muzsikáltak a városi ünnepeken, esküvőkön, temetéseken.
A toronyórát is ők kezelték és emellett egészen a XIX. század végéig kürtszóval jelezték az idő múlását.

A Tűztorony alatt eredetileg egy széles kocsibehajtó vezetett a Fő térre. A Városháza építésekor, 1894-ben a torony alapjai megsérültek. Hogy le ne dőljön a Tűztorony, az átjárót belülről vastag téglafalakkal erősítették meg. Így az átjáró leszűkült és csak gyalogosan lehetett közlekedni rajta. 2011 februárjában kezdődött a Tűztorony felújítása, amelynek során általános renoválást hajtottak végre, valamint megerősítették a szerkezetét. A leszűkült átjárónál az aláfalazást korszerű építéstechnológiák alkalmazásával kiváltották, így a Tűztorony ismét elnyerte 100 évvel ezelőtti formáját.

A Tűztorony Fő tér felőli oldalát a Hűségkapu díszíti. Az 1921. december 14-i népszavazásnak állít emléket. Ennek eredményeképpen Sopron magyar maradt, és ezért kapta a "Leghűségesebb város" (Civitas Fidelissima) címet. A kapu fölött látható szoborcsoport Kisfaludy Strobl Zsigmond alkotása. Hungáriát ábrázolja, körülötte Sopron polgárai, amint kinyilvánítják hűségüket.

A torony körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a Sopront körülölelő Lővérekre. Tiszta időben az Alpok közeli vonulatai is idelátszanak, a szemközti oldalon pedig Fertőrákos házait fedezhetjük fel.

A Tűztorony a 2023-ban megnyílt Múzeumnegyed kiállításaként különálló vagy kombinált jeggyel látogatható.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Tűztoronytól


Hasonló látnivalók

Ha a Tűztorony tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Tűztornyot is láthatja