Paprét

Az egykori zsidó negyed
Városrész


Ismertető

A vizes kaszáló egykor a Szent Mihály-plébánia javadalmához tartozott. 1832-ben került a város kezelésébe. Ma szép parkot találunk a helyén. A tér déli és nyugati oldalán apró kisvárosi házak sorakoznak.


Épületek, emlékművek

Paprét 27.

Itt épült fel Magyarország első tornacsarnoka 1867-ben.


Paprét 26.

Weiss József csokoládégyára működött az épületben.


Ortodox imaház - Paprét 12-14.

Sopronban három zsinagóga is épült. Az Új utcában található az Ózsinagóga és az Újzsinagóga. Mindkettőt a középkorban emelték. A harmadik zsinagóga a legnagyobb, amely a Papréten áll.

Az ortodox imaházat 1891-ben emelték. Az előírások szerint a zsinagóga nem állhatott az utca vonalában. Kerítéssel lezárt előudvarában történt a törvénykezés és a keresztényekkel való üzletkötés. A Soá előtt ez volt a soproni közösség egyetlen működő zsinagógája. Belsejét nem láthatjuk, pedig egykor gyönyörű lehetett.

Falán emléktábla hívja fel figyelmet a múltra.


Zsidó emlékmű

A zsinagóga közelében szögre akasztott Dávid csillagos kabátok és a földön kupacba rakott cipők szobor-együttese idézi fel a vészkorszakot.

A papréti szobrot 2004-ben avatták. Előtte 60 évvel, 1944-ben szállították Auschwitzba a város 2000 zsidó vallású lakosát. 200-nál kevesebben élték túl az ottani borzalmakat.

Az emlékművet Kutas László Sopronban élő szobrászművész készítette, akinek ma már harmincnál több köztéri alkotása díszíti a város utcáit és tereit. Egy másik ismert szobra a Városháza árkádjai alól a Fő teret figyelő Sopronyi Thurner Mihály polgármester alakja.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Papréttől


Hasonló látnivalók

Ha a Paprét tetszett, akkor ezek is érdekelhetik