Sopronbánfalva

Erdőkkel határolt falu a Kolostordomb tövében
Városrész


Ismertető

A mai Sopronbánfalva környéke már az őskorban is lakott volt, területén több földvár maradványa került elő. A Mária Magdolna templom környékén végzett ásatások szerint a keltán idejében is település állt itt. A közelben római kori villa maradványait is feltárták a régészek.

A falut először 1277-ben említik Zuan néven. Az egykori laza beépítésű település magja a Rák pataktól keletre ma is felismerhető. A település a Xlll. századtól lett Sopron város birtoka. A XV. századtól kezdve Wandorfnak hívták, a XIX. század elejétől Bánfalvának nevezték. 1950-ben Sopronnal egyesítették, elnevezése azóta Sopronbánfalva.

A falut három oldalról erdővel borított hegyek övezik. A falu felett a karmelita kolostor hatalmas tömbje emelkedik. A faluból szobrokkal díszített kőkorlátos barokk lépcső vezet fel a Kolostorhegyre.

A Lővérek irányába gyalogosan elindulva találjuk a Sopronbánfalvi Hősi temetőt.


Karmelita kolostor - Kolostorhegy utca 2.

A három oldalról hegyekkel övezett falu felett magasodik a karmelita kolostor a templommal. A faluból egy kőkorlátos, 82 fellépős barokk lépcsősor vezet fel ide, amelyet pálos remeték építettek 1718-ban. A lépcsőt 1750 körül 14 kőszoborral díszítették, amelyet fertőrákosi puha mészkőből faragtak. Ezek a szobrok (egy kivételével) 1980 óta újra eredeti szépségükben láthatók, mióta meglelték és restaurálták őket.


Mária Magdolna templom - Malompatak utca 1.

A Mária Magdolna templom egy fallal övezett kis kert közepén áll. Kapuját az egykori barokk szentélyrácsból készítették. A torony az oromzat csúcsáig négyszögletes, innentől kezdve nyolcszögű. A templom belső padlószintje a kinti járószintnél egy lépcsőfokkal mélyebben fekszik.


Sopronbánfalvi Hősi temető - Temető utca 6.

A Lővérek egy csendes, kissé kieső részén több ezer katona alussza örök álmát egy különleges hangulatú hősi temetőben.

A csend szinte tapintható. Csak a fák lombjának susogása és madárcsicsergés hallatszik. A város zaja innen távol esik, mintha nemcsak időben, de térben is eltávolodtunk volna a jelentől.

A temetőben járva mindkét világháború áldozataira rábukkan a szemlélődő. Nemcsak magyar hősi halottak nyugszanak itt, hanem több európai nemzet fiai is.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze Sopronbánfalvától


Hasonló látnivalók

Ha Sopronbánfalva tetszett, akkor ezek is érdekelhetik