Bányászati Múzeum

A városkapitányok egykori szálláshelye
Múzeum


Ismertető

A XV. századból származó épület a városkapitány szállásául szolgált évszázadokon keresztül. 1752-ben Esterházy Pál Antal vásárolta meg. Ezután homlokzatát a szomszédos Esterházy-palota mintájára alakították át késő reneszánsz stílusban.

A díszes, toszkán féloszlopokkal övezett kapu fölött az Esterházy-család nagyméretű címerpajzsa látható. A kapumezőbe harcászati jelvényeket faragtak. A címer fölötti kis fülkében a mariazell-i kegytemplom Madonnájának kőből faragott másolata áll.

A XVII. századi palota zárt udvarral rendelkezik, amelyet három oldalról árkádsor övez. Az udvarról kis átjáró vezet az épület mögötti romantikus hangulatú bástyakertbe. Ennek ékessége egy XIX. századból származó nyolcszögletű kis kerti lak, ahol nyáron kamarazenei koncerteket rendeznek.

Az épület ma a Központi Bányászati Múzeumnak ad otthont. A több mint 50 éves intézmény a város egyik legizgalmasabb gyűjteménye. A brennbergi szénbányászat (1753-1951) emlékei mellett bemutatja a magyar nemesfémbányászat történetét is. Emellett érdekes ásványgyűjteménnyel rendelkezik. Működő makettek segítségével ismerkedhetnek meg a látogatók a bányagépek fejlődésével.

A kiállítás "Az év múzeuma" pályázat keretében 2001-ben különdíjat nyert.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Bányászati Múzeumtól


Hasonló látnivalók

Ha a Bányászati Múzeum tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Bányászati Múzeumot is láthatja