Orsolya tér

Az egykori sópiac és mészárszékek tere
Városrész


Ismertető

Szabálytalan négyszög alakú, zárt hatású tér. Első említése 1428-ban Salzmarkt (Sópiac) néven szerepel. Később a mészárszékek kerültek ide. 1747-ben az orsolyita apácák a téren zárdát, iskolát és templomot létesítettek. Innen kapta mai nevét. Az 1945. évi bombázás a hangulatos teret feldúlta. A Lunkányi-házat és Gyóni Géza házát a szép Mária kúttal együtt elsodorta.


A tér épületei

Szent Orsolya-templom és Rendház - Orsolya tér 2-3.

Az Orsolya tér teljes déli oldalát teljes egészében a Szent Orsolya-templom és Rendház, valamint a rendhez tartozó iskola épülete alkotja.

A Szent Orsolya Rend már 6 városban működött Magyarországon, amikor 1747-ben megérkeztek nővérei az újonnan alapított soproni rendházba. Egy kis fatemplom már ekkor is állt ezen a helyen. Az iskolát 100 évvel később építették.


Lábasház - Orsolya tér 5.

Az egyemeletes lakóház az Új utca és a Szent György utca találkozásánál áll. 1945 tavaszán egy légitámadás alkalmával a légnyomás miatt levált a házról a vakolat, és akkor rajzolódtak ki az árkádok.

Az épület 1777-ig a város tulajdonához tartozott. Földszintjén mészárszékek sorakoztak, emeletén szolgálati lakások és az iskola kapott helyet. A földszinti árkádokat valószínűleg a XIX. század közepén falazták el. Az épület földszintjének déli oldalán keresztboltozatos folyosó húzódik. Ez a folyosó 6 változó szélességű nyílással kapcsolódik a térhez. Ez az árkádsor adja a főhomlokzat jellegzetes motívumait. Az emeleten a nyílások felett 6 egyszerű ablak látható.


Mária-kút

A XVIII. század második felében Harka községbe tévedt egy ferences barát, akit a falu protestáns lakói ok nélkül bántalmaztak. Engesztelésül készült a kút, amelyet a harkaiak a ferences rendnek adományoztak.

A Mária-kút eredetileg az egykori ferences majd bencés kolostor udvarán állott, és csak az 1930-as években hozták a jelenlegi helyére, az Orsolya térre. A kút hengeres talapzaton álló félgömb alakú vízmedence, amelyet lecsüngő fonatok díszítenek. Sima kőfedelén tekergőző kígyókon áll Mária, karján a gyermek Jézussal.

A bombázások alatt súlyosan megsérült díszkutat a megmaradt kőanyag felhasználásával Szakál Ernő faragta újra.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze az Orsolya tértől


Hasonló látnivalók

Ha az Orsolya tér tetszett, akkor ezek is érdekelhetik