Templom utca épületei

Múzeumok, paloták, polgári lakóházak és ülőfülkesorok Sopron óvárosában
Városrész


Ismertető

A Templom utca a Fő teret köti össze a Széchenyi térrel.
A Belváros egyik legtöbb látnivalót tartogató utcája.


Az utca épületei

Bányászati Múzeum - Templom utca 2.

A Bányászati Múzeum több mint 50 éves intézmény a város egyik legizgalmasabb gyűjteménye. A brennbergi szénbányászat emlékei mellett bemutatja a magyar nemesfémbányászat történetét is.


Erdészeti Múzeum - Templom utca 4.

Az Erdészeti Múzeumban őrzik az egykori diákélet emlékeit, valamint az erdészethez, a földméréshez kapcsolódó eszközöket és fából készült régi használati tárgyakat.


Bezerédj-palota - Templom utca 6.

A középkori alapokon nyugvó épület jelenlegi külsejét 1710 körül kapta - ma Sopron egyik legszebb rokokó palotája. A homlokzaton a stílusra jellemző díszítőelemek sora fedezhető fel: füzéres és leveles díszítések, tobozok, hullámzó szemöldökpárkányok.

A Festetich-család 1833-ban adta el az épületet a Bezerédj-családnak.

Liszt Ferenc a Bezerédj-család vendégeként a palotában adott hangversenyt 1840-ben. Ekkor történt, hogy a résztvevő hölgy vendégek egyike felemelte a művész kesztyűjét, amelyet a zongorán hagyott. Mivel a többi jelenlévő hölgy is szeretett volna emléket az ekkor már Európa-hírű mestertől, veszekedés tört ki, s végül darabokra tépték a kesztyűt.

Ugyanebben az évben látta meg a napvilágot a palotában Bezerédj Pál, a magyar selyemhernyó tenyésztés atyja.

A Bezerédj Palotában tartották összejöveteleiket a soproni magyar hazafiak. A szabadságharc elbukása után a Bezerédj-család eladta az épületet.


Schreiner-ház - Templom utca 3.

A Templom utca és Kolostor utca találkozásánál álló háromhomlokzatú sarokház Handler Nándor, neves soproni építész tervei nyomán épült 1872-ben. Az épület a neobarokk stílus egyik első hazai példája.

A Templom utcai homlokzat középső részén, az emeleti ablaksor alatt kis kőtáblán egy ágyú- és egy puskagolyót állítottak ki. A tábla alján római számokkal az 1706-os évet tüntették fel. Ekkor ostromolták Vak Bottyán seregei Sopront, ám bevenni nem tudták. Az azóta Kuruc-dombnak nevezett magaslatról lőtték a várost.

Néhány lövedék elérte a belváros épületeit is, így sérült meg ennek a háznak az elődje. Az újjáépítéskor a lövedékeket kiemelték és kis kőtáblán helyezték el az új épület oldalán. A tábla felső részén olvasható római szám 1872-t, az újjáépítés idejét jelöli.


Evangélikus templom - Templom utca 10.

Az evangélikus templom 3000 hívő befogadására képes. Sopron legnagyobb temploma, a magyarországi evangélikus templomok közül a harmadik legnagyobb.


Evangélikus lelkészlak - Templom utca 12.

1400 körül már állt ezen a helyen egy egyemeletes épület. Ebből maradt fenn a hosszú, dongaboltozatos kapualj és az azt kétoldalt díszítő gótikus ülőfülkesor. Ilyen ülőfülkék ma Magyarországon már csak Buda várának épületeiben és Sopron belvárosában találhatók.

A palota 1770 körül a Lassberg grófi család kezébe került, ők építettek rá még egy szintet. 1866-ban tőlük vásárolta meg az evangélikus konvent paplak céljára.

Legismertebb lakója Kis János evangélikus püspök és költő, a Líceum tanára volt. Ő fedezte fel és támogatta Berzsenyi Dánielt, a soproni Líceum hajdani diákját, majd névadóját. Emléktáblája a ház templom felé eső oldalfalán tekinthető meg.

Nem csak az ő munkásságával, hanem sok más, a soproni evangélikus gyülekezet történetéhez kapcsolódó érdekességgel ismerkedhet meg a látogató az épület mögött, az egykori evangélikus népiskolában kialakított gyülekezettörténeti kiállítás meglátogatása során.

Az evangélikus paplak épülete ismerősnek tűnhet annak is, aki még nem járt Sopronban. A Hídember című, gróf Széchenyi István életét feldolgozó kortárs film több jelenetét ugyanis ebben az épületben forgatták.


Artner-palota - Templom utca 18.

A barokk polgári lakóház első ismert tulajdonosa Artner Vilmos volt. A kapu feletti címerben az ő neve és az 1723-as évszám olvasható. Ez utóbbi feltehetően az átépítés évét jelzi, hiszen a telek a római kortól kezdve folyamatosan beépített volt.

Bár az épület később többször cserélt gazdát, érdemi átalakítás csak akkor történt rajta, mikor a háború után 19 lakásra osztották fel.

2000-ben a műemléki helyreállítást követően nyílt meg az épületben a Körmendi-Csák Galéria, ahol kortárs képzőművészeti alkotásokból rendeznek időszaki kiállításokat.

A zárt udvarra belépve Párkányi Péter nagyszabású szobra, a "Lassított lónézés" vonja magára a látogató figyelmét.


Hotel Wollner - Templom utca 20.

A 300 éves barokk épület 2000 óta szállodaként működik a Templom utcában.

A romantikus hangulatú hotel udvarának jobb oldalán a falba beépítve római sírkő látható. Ezt az épület egy korábbi tulajdonosa, Torkos József evangélikus pap hozatta Győrből 1770 körül.

Az épület mögött függőkert vezet a régi városfalhoz.


Hajnóczy-ház - Templom utca 19.

Az egyik legszebb, legarányosabb épület a soproni belvárosban.

Az egyemeletes barokk lakóház Hajnóczy Dániel neves tanár és szónok tulajdonában volt az 1734-es telekkönyv szerint. Fia, Hajnóczy József jogtudós, aki részt vett a Martinovics-féle összeesküvésben, 1792-ben eladta az épületet, amelynek ettől kezdve sok tulajdonosa volt.

A Hajnóczy-ház szinte valamennyi építészeti stílusból őriz emléket. Hangulatos a reneszánsz árkádsoros udvara, megkapó az utcai homlokzat egyik oldalán nyíló régi kis üzlethelyiség.

Ma Bakonyi Árpád és Wache Mária házaspár tulajdonában van az épület, az ő szervezésükkel a Körmendi-Csák Galéria évente általában négy kortárs kiállítást rendez itt 2001 óta.


Töpler-ház - Templom utca 22.

A kétemeletes barokk épületet a XIX. század második felében jelentősen átalakították. A hangulatos kapualjon átsétálva a zárt udvar bal oldalán Nagymartonból származó, római kori sírkő látható, melyet befalaztak a palotába.

Töpler Károly orvos az épületet 1828-ban vásárolta meg, majd két évtizeden keresztül itt lakott. Életét a járványok elleni harcnak szentelte, részt vett az 1830-1831 között pusztító kolerajárvány leküzdésében.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Templom utcától


Hasonló látnivalók

Ha a Templom utca tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Templom utcát is láthatja