Fertőrákos

Település


Ismertető

Fertőrákos egy különleges település a Fertő tó partján. A történelem során a Fertő-parti települések közül mindig kiemelt szerepe volt.

Híres lajtamészkő bányájából a környékre és messzi országokba szállították a könnyen fejthető, jól alakítható és az időjárás viszontagságainak ellenálló építőkövet. A települést a középkorban már városfal védte az idegenek támadásától. A történelmi városmagban áll Magyarország egyetlen köztéren megmaradt pellengére, amely a 16.század óta az eredeti helyén látható.

Fertőrákos 1311-től nem Sopronhoz tartozott - mint a többi Sopron környéki település -, hanem Győrhöz, mert a püspöki birtok része volt. Megerősített püspöki kastély együttese a városfalakon belül, a település központjában helyezkedik el. A kastély olykor nyári rezidenciaként, olykor menedékként szolgálta a győri püspököket.

Fertőrákosról közelíthető meg a Fertő tó, Európa legnagyobb szikes tava. A tó egyetlen magyarországi vízitelepét Fertőrákosról lehet megközelíteni. A síkvidéki sóstó vize erősen lúgos kémhatású. Nemcsak különleges természeti viszonyai miatt világhírű, hanem növény-és állatvilága is egyedülálló az egész Földön.

A fertőrákosi Mithras-szentély Sopron környékének egyik legérdekesebb római kori emléke. A perzsa Napisten sziklakápolnája kozmikus üzenetet közvetít a mágusok idejéből.


Látnivalók

Kőfejtő

12-15 millió éve a Pannon-beltenger volt itt az úr. Ebből ülepedett le a lajtamészkő. A rómaiaktól kezdve 1948-ig bányászták, és a sajátos bányaművelés következtében nyerte el a Kőfejtő mai, oszlopcsarnokos alakját.

Turisztikai látványosság, geológiai, őslénytani, botanikai különlegesség, színházi- és operaelőadások, rendezvények díszlete.


Fertő tó

Európa legnagyobb szikes tava, mely rendkívül sekély, s több mint a fele nádas.

Az ország nádvagyonának az egyharmadát a Fertő tó adja. A sűrű nádasok és a 80 sós mocsárfolt valóságos madárparadicsom. A só jégkori agyagrétegekből származik.Vízi telepe nyáron népszerű strand.

A sétahajók is innen indulnak, ide térnek vissza.


Pellengér

Magyarország egyetlen köztéren megmaradt pellengére az egykori település önálló bíráskodásának emléke.

A 16. században épült szégyenoszlophoz a kisebb bűntettek elkövetőit kötötték ki a középkorban nyilvános megszégyenítés céljából.

Ez az egyetlen pellengér Magyarországon, amely eredeti helyén maradt fenn.


Középkori városfal

A települést a középkorban városfal oltalmazta a támadástól. Az erődítés létesítésénél őseink ügyesen kihasználták a felszíni adottságokat. A patak felőli oldalon a szakadékos domboldal nyújtott védelmet, a tó szomszédságában az alig járható ingovány tette megközelíthetetlenné a falut. Csupán a két védtelen, rövidebb oldalt kellett kapukkal és falakkal erősíteni.


Mithras-szentély

A perzsa Napisten sziklakápolnáját rejtélyek és legendák övezik.

A fertőrákosi mészkőbe faragott színes dombormű kozmikus üzenetet közvetít a mágusok idejéből.

A misztériumvallás hívei 1800 évvel ezelőtt itt mutatták be áldozataikat.


Páneurópai Piknik Emlékhely

1989. augusztus 19-én 15 órakor ezen a helyen törte át az osztrák- magyar államhatáron álló "vasfüggöny" kapuját több száz NDK-s állampolgár, hogy szabad földre jutva továbbutazhassanak az NSZK-ba. A látványos tömegmenekülés adott újabb lökést a változásoknak, és vezetett a Berlini Fal leomlásához. Ezt követte Berlin és Németország újraegyesítése.


... és további látnivalók Fertőrákoson

Fertőrákos ezer élményt kínál!