Lőverek

Sopron kertes villa- és üdülőnegyede
Zöld városrész


Ismertető

Sopron kertes villa- és üdülőnegyede a Lőverek, a Soproni-hegység lejtőire épült. A név már 1225 óta szerepel oklevelekben. Az egykor itt élt besenyő lövészek vagy lőverek emlékét őrzi. Itt álltak őrhelyeik a lejtőn. Ezen a hullámos, hegyes-völgyes területen alakult ki a Lőverek világa.

A fák sűrűjében színes villák, hűs verandák bújnak meg. Varázslatos kis birodalom ez, melyet az osztrák Alpok és a soproni hegyek fognak közre. Innen letekintve Sopron tornyai és háztetői látszanak a völgyben, távolban pedig a Fertő csillogó víztükre.

A Lőverek újabb kori beépítése a XIX. század közepétől indult meg, amikor a soproni polgárok itteni gyümölcsöseikben nyaralókat kezdtek építeni. A kerti házak először egyetlen szobácskából álltak. Később már konyhát, hálószobát, és hatalmas fatornácot is építettek hozzájuk.


A Lőverekben találjuk

A Lőverek fő közlekedési tengelye az 1920 körül kiépült Lőver körút. Innen lekanyarodva a következőket érhetjük el:

Károly-kilátó - Károly-magaslat

A Károly-kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye. Gyalogosan és járművel egyaránt jól megközelíthető. A parkolótól kényelmes, aszfaltos sétaút vezet a kilátóhoz, a Boszorkány meseösvénnyel szegélyezve, a Lővérek kristálytiszta levegőjű erdein át.


Sörházdombi kilátó - Sörházdombi út

A Sörházdomb a Soproni-hegység 300 m magas vonulata. A II. Világháború után lebontott régi kilátó helyén 2006 szeptembere óta a Lőverek legifjabb, fából ácsolt kilátója emelkedik.

A Sörházdombi kilátóról kilátás páratlan mind az északkeletre fekvő városra, mind a délen emelkedő lőveri magaslatokra.


Várhely-kilátó - elérhető a Récényi útról

A régmúlt történelme iránt érdeklődők ne kerüljék el Várhely földvárát! Ezen a területen Közép-Európa legnagyobb kora vaskori telepe alakult ki. Ennek erődje szükség esetén a környéken levő kisebb telepek lakosságának is menedéket tudott nyújtani.

A Felső-várban levő kilátóról gyönyörű körpanoráma tárul elénk.


Boszorkány meseösvény - a Károly-magaslati parkolótól indul

A Soproni-hegység elvarázsolt erdei útja a Boszorkány meseösvény. A Kalandpark bejárata mellett induló és a Károly-kilátóhoz vezető út mellett különleges feladatok, mesebeli élmények és izgalmas játékok fogadják az erdőlátogató családokat.


Kőhalmy Vadászati Múzeum - Károly-magaslat

A Soproni Parkerdőben a Károly-kilátó szomszédságában található a Kőhalmy Vadászati Múzeum, amely segít az érdeklődőknek megismerni és eligazodni a természet világában. A faszerkezetű épületben berendezett múzeum elsősorban a gyerekeket célozta meg, ahol interaktív eszközök használatával szerezhetnek ismereteket környezetük természeti értékeiről.


Erzsébet-kert - Mártírok útja

Az Erzsébet-kert régi kedves sétálóhelye a soproniaknak. Magyarország egyik legrégibb olyan kertje, amelyet nem zártak el a lakosok elől, mindenki szabadon látogathatta.


Botanikus kert - Bajcsy-Zsilinszky u. 4.

A botanikus kert területét 1897-1898-ban a kastélyparkokhoz hasonlóan arborétumszerűen fásították be. A park igen változatos növényállománnyal rendelkezett. A fák már abban az időben szemléltető táblákkal voltak ellátva.

A kert értékét növeli, hogy kialakításától kezdve számos eredeti termőhelyről begyűjtött növényfajjal gyarapodott, illetve gyarapszik. A kert növényzetének változatossága és a sok fenyő telepítése azt eredményezte, hogy fokozatosan benépesült madarakkal. Így ma gazdag védendő madárvilággal rendelkezik.


Nepomuki Szent János-kápolna - Villa sor 32.

A kedves kis barokk kápolna élete 1764-ben az Előkapuban, a Tűztorony árnyékában kezdődött. Az Előkapu jelentette a város főbejáratát, efölött emelkedik a Tűztorony.

A XVIII. század közepén polgárházakkal kezdték az utat beépíteni. A Nepomuki Szent János-kápolna az utca déli oldalán kapott helyet. Építésekor még nem sejtették a soproniak, milyen értékeket rejt a talaj az Előkapu déli házsora alatt.

Másfél évszázaddal később felszínre kerültek a római kori Scarbantia jelentős szoboremlékei, s a munkálatoknak az Előkapu déli házsora, így a Nepomuki Szent János-kápolna is áldozatul esett.

A város nem akarta elveszíteni ezt a csodálatos kis épületet, ezért tégláit, faragványait megszámozták, és a kápolnát a Villa sor sarkán eredeti formájában újjáépítették.


XIX. századi nyaralók - Villa sor

A Villa sor az 1894. évi telekosztás után épült ki. A villák Schármár János és Schiller József tervei alapján készültek. Az utcán végigsétálva érzékelhetjük a múlt század végének hangulatát.


Lőver uszoda - Lővér körút 82.

A Lőver uszoda elődje, az Erdei Forrásfürdő 1908-ban nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. Terméskőből készült medencéjének vizét a Deákkúti forrás vizével táplálták.

A ma látható komplexum 2021-ben készült el Az uszodában egy 25 x 50 méteres, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medencét, valamint két darab 25 x 25 méteres melegítő és tanmedencét alakítottak ki. Nyáron kültéri strand, élménymedence és többféle csúszda is várja a hűsölni vágyókat.


Turistaútvonalak - a Soproni Parkerdő területén

A pihenésre, túrázásra vágyók számára kiváló lehetőségeket kínálnak a Lőverek turistaútvonalai. A szelíd lankák, hallgatag völgyek között 7 tó, 20 patak és 40-nél több forrás várja a természet kedvelőit. A Lőverek 6 kilátójáról fenséges panoráma nyílik a környező vidékre.

Sopron erdeiben létesült az országban először tanösvény, erdei tornapálya és erdei fajátszótér, kiszolgálva a természetbarát közösségek és családok igényeit.


Lővér Kalandpark - a Károly-magaslati parkolónál

A Lővér Kalandpark az egész család számára nyújt szórakozást, kikapcsolódást, biztonságos kalandot. A bébipályát a 3 és 6 év közöttieknek állították össze. A nagyobb gyerekek 3 különböző nehézségű pálya közül választhatnak ügyességük, bátorságuk és korosztályuk alapján. A felnőtteknek megépített 3 pálya különböző magasságban található és különböző nehézségi fokozatú.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Lőverektől


Hasonló látnivalók

Ha a Lőverek tetszett, akkor ezek is érdekelhetik


Programok, amelyek bemutatják

Ha valamelyiken részt vesz, sok más látnivaló mellett a Lővereket is láthatja