Lővérek turistaútvonalai

Tanösvények, tornapálya és erdei játszótér a kristálytiszta levegőn
Gyalogos útvonal


A Soproni hegység

Az Alpok legkeletibb nyúlványa a Soproni-hegység délről és nyugatról öleli a várost. A hegység főként gneiszből és kristályos palából áll. Legmagasabb pontja az 559 méteres Magasbérc.

Természetes erdeinek legfőbb alkotói a bükk, a gyertyán, a tölgy és a patakok környezetében az éger. A fenyőfélék közül a lucfenyő őshonos itt, de a jegenyefenyőt és a vörösfenyőt is megtelepítették.

A Lőverekben őshonos a finom terméséről ismert szelídgesztenye.Az erdők ismert jelképe az erdei ciklámen.

A hegység szubalpin klímája Sopront hivatalosan jegyzett klimatikus gyógyüdülőhellyé tette. A Lőverek erdeinek kristálytiszta levegője szívbetegek gyógyítására is alkalmas. Az Állami Szanatórium az 1950-es években kezdte meg működését.

A pihenésre, túrázásra vágyók számára is kiváló lehetőségeket kínál a Lőverek. A szelíd lankák, hallgatag völgyek között 7 tó, 20 patak és 40-nél több forrás várja a természet kedvelőit. A Lőverek 6 kilátójáról fenséges panoráma nyílik a környező vidékre.

Sopron erdeiben létesült az országban először tanösvény, erdei tornapálya és erdei fajátszótér, kiszolgálva a természetbarát közösségek és családok igényeit.

A legismertebb túraútvonalak kiindulópontja az Állami Szanatórium és a Hotel Lővér környezete.


Túraútvonalak kirándulóknak

Ciklámen tanösvény

8 km hosszú kényelmes, megerőltetés nélkül végigjárható útvonal, amely a Soproni Tájvédelmi Körzet természeti értékeit, növény- és állatvilágát mutatja be. Sopron-Lővereket köti össze a Várhely (482 m) érintésével Sopron-Kertvárossal. Jelzése a fákra festett rózsaszín ciklámen.


Boszorkány meseösvény

A Soproni-hegység elvarázsolt erdei útja a Boszorkány meseösvény. A Kalandpark bejárata mellett induló és a Károly-kilátóhoz vezető út mellett különleges feladatok, mesebeli élmények és izgalmas játékok fogadják az erdőlátogató családokat.


Zöld jelzés

Egy darabig együtt halad a Ciklámen tanösvénnyel, majd a Deák-kút mellett elhaladva Hatvan Ferenc emlékművéhez vezet. Emelkedők vannak ugyan, de alapvetően kényelmes túrának minősül.


Zöld hármoszög

Közepesen meredek útvonalon közvetlenül a Károly-kilátóhoz (398 m) vezet.


Sárga háromszög

A régi szánkópálya kanyargós nyomvonalán visz a Károly-kilátóhoz.


Kék háromszög

Kifejezetten edzetteknek való, meredek útvonal a Károly-kilátóhoz.


Túraútvonalak sportos alkatúaknak

Erdei tornapálya

21 állomásán a fokozódó terhelésnek megfelelően összeállított tornagyakorlatokra nyílik lehetőség.


Terrain sétapályák

T1, T2, T3, T4 jelzéssel különböző nehézségű útvonalak.


Lővér futópályák

Táblák és a fákra festett számok jelzik.


Kék jelzés

Egy különleges hangulatú túraútvonal, mely a Károly-kilátóról a közeli Dalos-kőhöz vezet. A Dalos-követ az első itt megrendezett, közel 600 énekes részvételével lezajlott dalosverseny emlékére állították. Ez 1863-ban történt. A XIX. század végén rendszeresen tartottak itt kórustalálkozókat is. Innen származik a magaslat elnevezése: Dalos-hegy (404 m). A Dalos-kövön túl nem messze Altdörfer Viktor soproni születésű zeneszerző emlékműve áll. A hagyományt napjainkban ismét felelevenítik az évente megrendezésre kerülő Dalos-hegyi Kórustalálkozóval, mely a kórusénekesek és a természetjárók közös ünnepe.


Kapcsolódó oldalak

Látnivalók a közelben

Néhány látnivaló nem messze a Lővérek turistaútvonalaitól


Hasonló látnivalók

Ha a Lővérek turistaútvonalai tetszett, akkor ezek is érdekelhetik