Blog

Ötletkalauz a kirándulás megszervezéséhez

Gyerekbarát programtippek

Gyerekbarát programtippek a Belvárosban

Remek élményekkel ajándékozhatod meg az egész családot, amelyek biztosan maradandó emlékeket jelentenek majd a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Azért készítettük ezt az ötletgyűjteményt, hogy segítsünk a gyermekes családoknak változatos programtippekkel. Jó szórakozást kívánunk!

 

Élménybánya

Sopron, Templom utca 2.
Élménybánya a Bányászati Múzeumban

A Központi Bányászati Múzeum gyermekrészlege az Élménybánya. A múzeum alagsorát – azaz a pincéjét – úgy rendezték be, mintha egy valóságos szénbányában járnánk. Az Élménybányába a gyerekek az egykori hagyományos módon – csúszdán - tudnak lejutni. Lent a mélyben a kis bányászok védősisakot, azaz kobakot kapnak, aztán kezdetét veszi a különleges kaland. Fejlámpák fényénél lépünk be a bányajáratba, amely egy eltérő magasságú folyosó. A folyosó egy foglalkoztató térbe vezet, ahol játékos feladatok várják a gyerkőcöket. Óriáspuzzle, kirakó, csillepálya, bányatelefon, lármafa és még sok érdekesség várja itt az élményeket kereső családokat. Az Élménybánya valójában nem egy kiállítás, hanem egy foglalkoztató-játszótér, amelyet a 6-12 éves korosztálynak ajánlanak, de már a 4 évesek is élvezik.

 

Macskakő Gyermekmúzeum

Sopron, Szent György u. 12.
Macskakő Gyermekmúzeum

A Soproni Múzeum új kiállítóhelye az 5-12 éves korú kisgyermekek szemszögéből közelíti meg a múzeumlátogatás élményét. Ez a speciális múzeum a régi korok emberének mindennapi életét mutatja be a legkisebbek számára is érthetően, érdekes módon, tárgyközpontúan és interaktívan. A kiállítótérben a napi tevékenységeihez - az alváshoz, étkezéshez, tisztálkodáshoz, öltözködéshez - köthető, egykor és ma használt tárgyak jelennek meg tematikusan rendezve. A gyermekek saját módszereikkel, játékosan fedezhetik fel a letűnt korok világát. Ez az országosan is egyedülálló múzeum az óvodás és kisiskolás korosztálynak kínál múzeumi ismeretszerzést és szórakozási lehetőséget.

 

Tűztorony

Sopron, Fő tér 1.
Tűztorony

Sopron legismertebb jelképe. Neve arra utal, hogy régen innen figyelmeztették a lakókat, ha tüzet észleltek valahol. A Fő téren álló torony alatti középkori bejáraton keresztül juthatunk be a történelmi városmagba. A belváros szinte minden pontjáról látható 58 méter magas épület Sopron egyik kedvelt kilátója. A torony testében mészkőből faragott csigalépcső vezet fel az alsó körerkélyen kialakított kilátószintre. Itt volt a toronyőrök hajdani őrhelye. Ha körbe tekintünk, gyönyörködhetünk a műemlékváros csodálatos panorámájában. Egyik oldalon Sopron terei, háztetői, tornyai mosolyognak ránk. A távolban jól látszanak a környező hegyek, igazán szép időben még az Alpok vonulatait is megcsodálhatjuk. A másik oldalon a Fertő-tó és a nádöv, valamint a Fertő-Hanság Nemzeti Park vidéke látható.

 

Deák téri játszótér

Sopron, Deák tér 1.

Sopron leghosszabb tere a Rák-patak beboltozásával alakult ki. Napjainkban árnyas fák, színes virágok, pihenőpadok, szökőkutak, játszótér és különböző látványelemek fogadják az idelátogatókat. A városközponttól 5 perces sétára található park tavasszal és nyáron a legélvezetesebb. Árnyas fák, gyöngyöző szökőkút és csobogó patakocska nyújt enyhülést. A sok zöld és színes növény szemet gyönyörködtető. A gyerekek idős feketefenyők és papíreper fák alatt szórakozhatnak a természetes anyagokból készített játszótéren. A tér népszerű találkozási célpont fiatalok, idősek és családosok körében egyaránt, hiszen itt mindenki megtalálja a saját kikapcsolódási lehetőségeit.

 

Várfalsétány

Bünker János Rajnárd köz - Előkapu (a Tűztorony lábánál) - Várkerület (a rondellánál)
Várfalsétány

Sopron belvárosának utcarendszerét a városfal határozza meg. A középkori városfalak mellett húzódó 600 méter hosszú Várfalsétány Sopron középkori védelmi rendszerét mutatja be a nagyközönség számára.

Az evangélikus templom mellől induló sétány a Színház utca mögött haladva vezet el a Megyeháza udvarán keresztül a Fő térre. Innen tovább sétálva eljutunk az Előkapuhoz, majd a romkerthez. A Várkerület házsora mögött korzózva jutunk el a Szent György utca házait érintve a Hátsókapuhoz. Itt ér véget a sétány. A középkori városfalak tövében húzódó sétaút néhol zegzugos, néhol keskeny, néhol kiszélesedő, majd újra összeszűkülő részeivel, az épületek közötti átjáró lépcsőivel és kiskapuival az időutazók kedvence lett. A romantikus sikátorokon keresztül vezető út során valóban belülről láthatjuk a város egykori védelmi rendszerét. A kihelyezett tájékoztató táblákat érdemes elolvasni a séta során, sok érdekeset mesélnek a múltról. A sétány egyik közkedvelt célpontja nem csak a turistáknak, hanem a soproniaknak is. Kényelmes tempóban haladva egy óra alatt bejárható.

 

Mesevonat

Sopron, Fő tér
Mesevonat

A mesevonat egy speciálisan óvodások részére készített program, ahol útközben soproni és Sopron környéki mondákat, legendákat hallgathatnak meg a kis utasok.

Összesen 35 mese közül lehet választani, melyek nagy része a környékbeli boszorkányok, manók és tündérek kalandjairól szól - ezeket főleg kicsiknek ajánlják. Nagycsoportosoknak már ismerős, valódi helyszínen játszódó mesék is vannak, pl. A makrancos bakkecske, a Fertő-táj meséi vagy A zöld kő legendája.

A program során városnéző kisvonattal, vagy kérésre dínó kalandvonattal utazunk. A járművek esővédő és szélvédő fóliával vannak ellátva. A vagonok zártak, az ajtók zárakkal és biztonsági láncokkal reteszelhetők.

A mesevonat családoknak menetrend szerint, csoportoknak megrendelésre indul.