Blog

Ötletkalauz a kirándulás megszervezéséhez

Gyerekbarát programtippek

Gyerekbarát programtippek a Lőverekben

Hova menjen kirándulni a család? Jó lenne lekötni a gyerekeket, valami újat tanulni, élményeket szerezni, de a szülők sem szeretnék halálra unni magukat. Ez a gyűjtemény a természetbe hív, hiszen rengeteg élménnyel gazdagodhatunk a jó levegőn, a Lőverek erdejében.

 

Lővér Kalandpark

Sopron, Lőverek (a Károly-magaslati parkolónál)
Lővér Kalandpark

A soproni Lővérekben a Károly-kilátó felé vezető úton található a Kalandpark. Nagyszerű kalandok várják az ide érkező családokat éppúgy, mint az extrém sportok kedvelőit. A festői szépségű táj, a friss erdei levegő, a hatalmas fák és a szórakoztató programok felejthetetlen élményt nyújtanak, valamint ideális helyszínt biztosítanak egy izgalmakkal teli naphoz.

A sokféle pálya különböző nehézségű és magasságú, így kicsik és nagyok is biztonságos körülmények között tesztelhetik ügyességüket és bátorságukat. A fák lombkorona szintjében kötélpálya és csúszópálya nyújt változatos kihívást. A 120 akadállyal felszerelt kötélpálya feladatainak teljesítése után átsuhanhatsz az erdő fái között a csúszópályán. A kevésbé merész vendégek is jól szórakozhatnak. Tanösvény, íjászkodás, mászófal, bográcsozás és pingpongozás segíti a tartalmas kikapcsolódást. A bébipályán a 3-6 évesek ügyeskedhetnek. A fák árnyéka a legmelegebb nyári napon is kellemes hőmérsékletet biztosít. A park bejáratánál ingyenes parkolóban tudjuk letenni az autónkat.

 

Boszorkány meseösvény

Sopron, Lőverek (a Károly-magaslati parkolótól indul)
Boszorkány meseösvény

Különleges élményben lehet része azoknak a családoknak, akik ellátogatnak a Soproni parkerdő Boszorkány meseösvényére. A Károly-magaslati parkolótól – a Lővér Kalandpark melletti úttól – induló, nyolc állomásból álló meseösvény egészen a Kőhalmy Vadászati Múzeumig vezet. A kiinduló állomáson egy mesebeli faházikó várja a gyerekeket, itt találják a pecsételő füzetet és a térképet. Ezekre szükség lesz a túra során. A 900 méter hosszú ösvényen érdekes játékok, ügyességi feladatok várják a kicsiket, akiket egy boszorkányos mese kísér végig az úton. Az egyes állomásokon a sikeresen elvégzett feladatok után pecsétet gyűjthetnek. Az összegyűjtött pecsétekért pedig jutalom jár az ösvény végén a Kőhalmy Vadászati Múzeum büféjében. A Boszorkány meseösvény szórakoztat és erdei sétára ösztönzi a gyerekeket, de jó móka az egész család számára is.

 

Kőhalmy Vadászati Múzeum

Sopron, Lőverek, Károly-magaslat
Kőhalmy Vadászati Múzeum

A Soproni Parkerdőben, a Károly-kilátó szomszédságában találjuk azt a vadászati múzeumot, amely- a kisgyermekektől egészen az idősekig- mindenki számára sok érdekességet tartogat. A háromszintes ökoturisztikai látogatóközpont Kőhalmy Tamás erdőmérnök, vadbiológus professzor hagyatékát mutatja be. Az épületben interaktív tárlat segítségével ismerhetik meg a gyerekek a parkerdő növényeit és állatait. A parkerdő természeti értékeit és vadgazdálkodását bemutató múzeum egész évben ingyenesen látogatható.

 

Károly- kilátó

Sopron, Lőverek, Károly-magaslat
Károly-kilátó

A Károly-kilátó a Soproni Parkerdő egyetlen terméskőből épült kilátója. A torony tetejére vezető falépcső fordulóiban – az egyes emeleteken – kiállítási tereket alakítottak ki. Itt megismerhetjük a környező erdőket, valamint a helyi kutatók munkásságát. A kilátó kétszintes tetőteraszáról körbe tekintve csodálatos panoráma tárul elénk. Érdekes perspektívából nézhetünk le Sopronra. A város mögött elterülő hatalmas kékség a Fertő tó, mellette a nádberek végtelen pusztasága nyújtózik. Ausztria felé tekintve az erdős dombok mögött magasodik a Schneeberg. A tetőteraszon információs táblák segítenek beazonosítani az irányokat. A Lővér Kalandpark bejáratánál levő ingyenes parkolóban tudjuk letenni az autónkat, innen gyalogosan juthatunk el a Károly-kilátóhoz, amely belépődíj ellenében látogatható.

 

Sörházdombi kilátó

Sopron, Sörházdombi út
Sörházdombi kilátó

A Lővérek legalacsonyabb dombján álló 8 emeletes kilátót azoknak ajánlom, akik nem akarnak hosszabb erdei sétába bonyolódni, de ennek ellenére szeretnének csodálatos panorámában gyönyörködni. A Sopron kertes villa-és üdülőnegyedében magasodó fa kilátó könnyen megközelíthető a Lővér körútról, az uszoda irányából. Az autókat érdemes a Lővér körúton hagyni, ahonnan pár perces sétával, az irányító táblákat követve könnyen megközelíthető gyalogosan. A Sörház-dombon épült kilátótorony remek kilátást nyújt az egész városra és a Soproni-hegység erdőkkel borított lejtőire.

 

Erdei tornapálya

Sopron, Várisi út végén
Erdei tornapálya

A Lővér szálló előtti buszmegállótól induló erdei tornapálya kiváló helyszínt biztosít a mozgásra. Az erdőn keresztülkacskaringózó hol emelkedő, hol ereszkedő 2,4 kilométer hosszú pálya 42 táblája három különböző erőnléti csoportnak mutat be tornagyakorlatokat. Sopron második szabadtéri kondiparkjában mindegyik állomás más és más. Van, ahol különböző eszközök - fából faragott pad, emelgetni való rönkök, átugrani való homokozó vagy felhúzódzkodásra alkalmas vasrúd -, van, ahol csak végrehajtandó gyakorlatok várják a kirándulót. Számítsunk sétára, karkörzésre, ugrásra és akár indiánszökdelésre is. A nehézségi fokozatokat A, B és C pontok jelölik, így könnyű követni a ránk vonatkozó utasítást.

A pálya egészét nappal tudjuk teljesíteni, de egy részén akár éjszaka is gyakorlatozhatunk, mert az ösvény utolsó negyede kivilágított. Eltévedni valószínűleg nem fogunk, mert az egyes állomások közti távolság nem túl hosszú, így könnyen elláthatunk a következő tábláig. Az elágazódásoknál nyilak is segítenek a tájékozódásban. Az egész évben nyitva tartó pálya teljesítéséhez - gyakorlatokkal együtt - körülbelül 1,5 óra szükséges.